EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Interessante lezing over Barnsteen

BUITENPOST – Onder grote belangstelling is in het tuincafé  bij het IJstijdenmuseum te Buitenpost  woensdagavond 23 oktober  een lezing gegeven over Barnsteen door Gerke Holtrop.  De titel “Barnsteen, tranen der goden” zal ongetwijfeld vragen hebben oproepen. Tijdens de lezing is deze titel duidelijk geworden.

In de Griekse mythologie liet de god Helios op een dag zijn zoon Phaeton de zonnewagen besturen. Maar Phaeton kon de paarden niet in toom houden, waardoor de zon, hemel en aarde verschroeide.  Zo kregen de mensen in Ethiopië hun donkere kleur. Om de aarde te redden gooit Zeus zijn bliksemschicht naar Phaeton, waardoor deze dood ter aarde valt. De zusters van Phaeton, de Heliaden, bewenen hem. Hun tranen druppelen neer en stollen tot barnsteen .

Barnsteen is een fossiele hars, gemiddeld 30 miljoen jaar oud. Hars is een goedje dat bomen uitscheiden om beschadigingen of wonden te dichten. Hier kennen we hars vooral van naaldbomen, maar sommige tropische loofbomen kunnen ook hars afscheiden. Meestal zijn insecten, spinnen en plantenresten in de hars terechtgekomen toen deze nog zacht en kleverig was. Bij de lezing werden prachtige dia’s getoond van insluitsels,  de parende dansvliegen waren erg bijzonder om te zien.

Door de eeuwen heen is barnsteen zeer populair gebleven. In de Middeleeuwen maakte men er sieraden van en zelfs nu is er nog veel vraag naar. In de pauze en na afloop kon men sieraden, die Gerke Holtrop zelf gemaakt heeft, bekijken en kopen.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button