Regionaal

Jeugd Twijzel timmert nestkastjes voor gekraagde roodstaart

TWIJZEL – De gekraagde roodstaart krijgt meer ruimte om te broeden in de omgeving van Twijzel. Leerlingen van CBS De Oanrin uit het dorp hebben 50 nestkastjes voor deze vogel in elkaar gezet. Deze week gaan de kinderen de kastjes ophangen in bomen.

De vier hoogste groepen van de basisschool zijn onder begeleiding druk bezig geweest met het in elkaar zetten van de nestkastjes. Ze zijn bedoeld als broedplaats voor de gekraagde roodstaart. Dit zangvogeltje, dat kleiner is dan de mus, komt meer dan gemiddeld voor in het coulisselandschap rondom Twijzel. In dit landschap met elzensingels, houtwallen en pingo’s brengen ze hun jongen groot. Ze overwinteren in de Sahel in Afrika. Boeren die lid zijn van de agrarische natuurvereniging de Noardlike Fryske Wâlden (NFW) beheren en onderhouden het landschap en zorgen daarmee ook voor een goed leefklimaat voor de vogeltjes.

Timmeren

Het initiatief voor de nestkastjes is afkomstig van Piet van de Polder, vogelwachter uit Readtsjerk en beheerregisseur voor de NFW. Zowel op een school in Twijzelerheide als in Twijzel zijn in totaal 100 nestkastjes gemaakt. Na een presentatie door Van de Polder over de gekraagde roodstaart, zijn de leerlingen met een eigen hamer aan het timmeren geslagen. Hierbij kregen ze hulp van Van de Polder, Jacob Bijlsma, oud-boswachter en beheerregisseur bij de NFW, en hun dorpsgenoten Lammert Bel en Lolke de Vries. Ook hebben een groep vaders en moeders geassisteerd bij het veilig gebruik van zagen en hamers. Inmiddels zijn de kastjes ook geverfd.

Succesvol

De kinderen hangen de nestkastjes deze week op in het land van de boeren die aan landschapsonderhoud doen. Elk nestkastje krijgt een nummer. De vogelwacht houdt in de gaten in welke nestkastjes de gekraagde roodstaarten gaan broeden en of ze jongen groot kunnen brengen. Zo krijgen de leerlingen na het broedseizoen te weten of hun inspanningen succesvol zijn geweest.

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button