Regionaal

Joop Atsma informateur Achtkarspelen

BUITENPOST – Het CDA heeft Joop Atsma bereid gevonden om als informateur voor de coalitie-onderhandelingen in Achtkarspelen op te treden. Afgelopen maandag kreeg het CDA het vertrouwen van de raad om het initiatief te nemen om te komen tot de vorming van een meerderheidscoalitie. Enkele weken geleden leidde een motie van wantrouwen tot een breuk in de coalitie van FNP, GBA en PvdA. Pogingen van de FNP om na het afhaken van de PvdA een nieuwe coalitie te vormen, mislukten.

Initiatief bij CDA
Na steun van andere fracties voelt het CDA zich verantwoordelijk en wil daarom op korte termijn stappen zetten. Fractievoorzitter Lydeke Zandbergen: “Als CDA willen wij verantwoordelijk omgaan met deze rol maar wel zo snel mogelijk stappen zetten. Enkele dagen geleden gaf de fractievoorzitter van de FNP aan dat het nodig is om snel tot een nieuw college te komen. Het CDA deelt deze mening maar vindt tevens zorgvuldigheid van groot belang. Vandaar dat wij veel waarde hechten aan een externe informateur die met alle partijen afzonderlijk in gesprek gaat.”

Ervaren en betrokken
Met Joop Atsma als informateur brengt het CDA iemand binnen met veel ervaring op het politiek-bestuurlijke speelveld. Atsma was eerder lid van de Tweede Kamer en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in het Kabinet Rutte 1. Vorig jaar trad hij na de verkiezingen op als informateur voor het dagelijks bestuur van het Wetterskip Fryslân. Atsma woont in Surhuisterveen en dus bekend met de gemeente Achtkarspelen. Lydeke Zandbergen: “Met Joop Atsma als informateur hebben wij alle vertrouwen in een zorgvuldig proces waarin tegelijkertijd ook doorgepakt kan worden. Het is iemand met veel ervaring in de politiek en hij is tegelijkertijd ook op een natuurlijke wijze verbonden met Achtkarspelen.”

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button