Buiten regioRegionaal

Kabelnoord legt glasvezel aan in buitengebieden Fryslân

LEEUWARDEN/BUITENPOST – Kabelnoord gaat in het buitengebied van alle gemeenten in Fryslân glasvezel aanleggen. Dit zijn gebieden in Fryslân waar geen goede internetverbinding aanwezig is. Op deze manier komt ook daar snel internet beschikbaar.

De afgelopen maanden zocht de provincie Fryslân met een aantal gemeenten naar de beste manier om de buitengebieden van snel internet te kunnen voorzien. Na een zorgvuldige verkenning, kwam een samenwerking met Kabelnoord als beste naar voren. Kabelnoord sloot in Noordoost Fryslân al 16.000 percelen aan op glasvezel. In dat gebied krijgen alle percelen de beschikking over glasvezel.

De betrokken gemeenten zijn Heerenveen, Smallingerland, Leeuwarden, Súdwest-Fryslân, Ooststellingwerf, Opsterland, Weststellingwerf, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. De provincie Fryslân koopt aandelen in Kabelnoord. De betrokken gemeenten doen dit mogelijk ook. Ook andere gemeenten krijgen de mogelijkheid om te participeren. Op deze manier worden provincie en gemeenten mede eigenaar van Kabelnoord. Door extra kapitaal van deze nieuwe aandeelhouders kan Kabelnoord de aanleg financieren. Naar schatting is hier 70 miljoen euro mee gemoeid.

Basisvoorziening
“Wij zien snel internet als een basisvoorziening voor de gehele mienskip”, licht gedeputeerde Sietske Poepjes toe. “Op deze manier investeren wij marktconform in de zogenaamde witte gebieden van Fryslân. Zo kan Kabelnoord binnen drie jaar 95 procent van alle witte adressen in Fryslân van snel internet voorzien. Het is hoog tijd dat iedereen in Fryslân gebruik kan maken van de infrastructuur van de 21e eeuw.”

Maatwerk
Voor de duurste vijf procent van het witte gebied zoekt de provincie naar maatwerkoplossingen. Dit zijn de adressen die niet meegenomen kunnen worden in deze uitrol. Een plan van aanpak hiervoor volgt later dit jaar.

Aansluitbijdrage
Met deze aanpak is het mogelijk om de aansluitkosten acceptabel te houden. De inwoners van wit gebied betalen straks 15 euro per maand voor de extra aanlegkosten. Deze aansluitbijdrage komt bovenop de kosten van een abonnement voor internet, televisie en bellen. Zij krijgen de keuze uit verschillende providers.

Planning
De verwachting is dat voorjaar 2017 de schep in de grond kan. Eind 2019 moet 95% van de witte gebieden over snel internet beschikken. Het gaat om bijna 25.000 potentiële aansluitingen. De komende twee maanden werken provincie, Kabelnoord en de gemeenten de aanpak met de aandelenparticipatie uit. In september legt het college van Gedeputeerde Staten dit voor aan Provinciale Staten. Ook de gemeenteraden van de huidige aandeelhouders van Kabelnoord spreken zich dan uit over het plan.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button