Kater Harkemase Boys ondanks zege

HARKEMA – Harkemase Boys heeft zaterdag met 2-0 gewonnen van VVOG. Na afloop ging het echter vooral over een incident in de slotfase, waardoor de wedstrijd ontsierd werd. Vanuit het publiek klonken oerwoudgeluiden richting VVOG-speler Pernelly Biya. Supporters die in de buurt stonden, hebben de dader direct terechtgewezen. In een statement op de website maakt de club duidelijk dat dit gedrag niet getolereerd wordt. Voorzitter Appie van der Veen: “Racisme is ontoelaatbaar. De dader is bekend en hem wordt de toegang tot het sportpark ontzegd.”

De 85 minuten voorafgaand aan het incident waren zeker het aanzien waard. Beide ploegen lieten goed voetbal zien en creëerden veel kansen. Het was aan twee uitblinkende doelmannen te danken dat er slechts twee doelpunten vielen. Rolf Dijk zette na een klein kwartier de 1-0 op het scorebord met een afstandsschot. Dat was, na vele gemiste kansen, ook de ruststand.

VVOG kwam vervolgens het beste uit de kleedkamer. In de beginfase van de tweede helft kregen de Harderwijkers een aantal grote kansen, maar Erick Jansema hield zijn doel schoon. Toen Harkemase Boys vervolgens via een strafschop op 2-0 kwam, was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Beide ploegen kregen nog een aantal kansen, maar net als in de eerste helft werden die veelvuldig om zeep geholpen.

Vijf minuten voor het eindsignaal werd de wedstrijd ontsierd door de bekende oerwoudgeluiden vanaf de kant. Het gebeurde toen VVOG-speler Pernelly Biya een corner wilde. Scheidsrechter Keijl had het niet gehoord en wilde doorvoetballen, maar daar gingen Biya en zijn ploeg niet mee akkoord. Toen Keijl rood gaf aan assistent-trainer Drost van VVOG wegens protest, besloten de Harderwijkers terecht om van het veld te stappen. Harkemase Boys toonde zich solidair. Na een afkoelingsperiode werd de wedstrijd nog wel uitgespeeld, maar beide ploegen hadden afgesproken om in de laatste minuten geen aanstalten tot voetballen meer te maken.

Het ging na afloop logischerwijs alleen nog maar over het incident. Robin Huisman de Jong, speler van de thuisploeg, was duidelijk na de wedstrijd: “Dit hoort niet op een voetbalveld thuis. Ik heb er begrip voor dat VVOG van het veld stapte. We hebben twee jaar geleden zelf ook een keer in die situatie gezeten. Toen werd het niet goed opgelost, dat hebben we nu beter gedaan.” Ook trainer Jan Vlap had een “klotegevoel” na de wedstrijd: “Discriminatie is het ergste wat er is. De club heeft het goed opgepakt. Dat klotemoment op het einde geeft deze dag een gigantische domper.”

Scoreverloop: 14. Rolf Dijk 1-0, 63. Robin Huisman de Jong 2-0

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Robin Huisman de Jong, Jordy van Wijk, Henny Bouius, Jordy van Wijk, Raymond Bolt, Jorco van Hezel, Arton Musliu (83/Auke Schievink), Joram Smits (64/Adams Sarkodie), Robert Stelpstra, Rolf Dijk

Opstelling VVOG: Frans Koornberg, Rob van der Sluijs, Jan-Jurrien Hop, Richard Gooijer (76/Kevin van der Vlag), Lars Kerver, Wilko Braam, Tim Brockhoff, Naoufal Boutachkourt (57/Stefan Jansen), Pernelly Biya, Jeremy de Graaf, Oussama Labari (38/Jeffrey Arends)