HoofdnieuwsRegionaal

Kleine aanpassing Kademuren nodig

KOLLUM –  De vernieuwing en renovatie ten spijt, maar bij enkele woningen langs de vernieuwde Ooster – en Westerdiepswallen in Kollum krijgen de bewoners nog steeds natte voeten. Wat blijkt: bij hevige regenval kan het riool het vele hemelwater niet snel genoeg verwerken. De toenmalige gemeente Kollumerland wist in 2017 al van dit probleem en hebben toen al maatregelen getroffen. Op enkele plaatsen waar bij hevige regenval het water door de putdeksels omhoog kwam, zijn toendertijd zogenaamde ontluchtingsdeksels geplaatst.

Echter wat blijkt nu: bij extreme regenval wat de laatste tijd steeds vaker gebeurd, kan het riool het water nog steeds niet snel genoeg verwerken. De nieuwe gemeente Noardeast Fryslan heeft nu met een aantal bewoners van de Westerdiepswal een aantal nieuwe maatregelen afgesproken. Zo zal er nu een extra kolk en een terugslagklep in het riool worden geplaatst.

Maar zoals andere media suggereren, is er volgens wethouder Engbert van Esch geen sprake dat de kademuur verlaagd moet worden om dit probleem van het water op te lossen. Wel zal op een aantal plaatsen een inkeping van ongeveer 50 cm in de natuurstenen afscheiding worden gemaakt om voor het regenwater een directe afvloeiing op de vaart mogelijk te maken. De wethouder schat hiervan de kosten op ongeveer 200 euro.

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button