Kollum en Dokkum sluiten competitie af met puntendeling

KOLLUM – Beide teams waren afgelopen zaterdag op sportpark Baensein niet in staat om de winst naar zich toe te trekken. Dokkum probeerde het wel, maar miste de echte overtuiging en de thuisclub was in gedachten waarschijnlijk al bij de nacompetitie. Een winnaar verdiende deze wedstrijd dan ook niet. Het puntje dat Dokkum in de wacht sleepte was niet voldoende om in de herkansing te belandden. Directe degradatie is voor hen dus een feit.

Veel te beleven was er niet in het eerste kwartier van de wedstrijd. De thuisclub had veelal de bal, maar er werd een te laag tempo gehanteerd, mede door gebrek aan beweging zonder bal. Een schot van Roman Doelkamid miste kracht en bij een knap opgezette aanval van Sander Gietema miste Joop Pijnacker op aangeven van Gerard van Zonneveld op een haar na de bal. Dit was eigenlijk het enige wat de toeschouwer werd voorgeschoteld tot dan toe.

Na een kwart wedstrijd kropen de gasten ook enigszins uit de schulp. Dit was ook nodig, omdat alleen winst de Dokkumers nog uitzicht gaf op de nacompetitie voor behoud. Een vrije trap, na shirtje trekken, van Cerdie Benjert werd door keeper Dijkstra stijlvol naar de zijkant gewerkt. Martijn Jongeling liet even later ook van zich horen. In kansrijke positie werkte hij de bal in het zijnet. De wedstrijd kabbelde voort waarbij Yannick Hoekstra nog een aardige mogelijkheid kreeg om de score te openen. Zijn poging werd net op tijd geblokt door de Dokkumer defensie.

Na een half uur was het toch de thuisploeg die op voorsprong kwam. De bal werd door Joop Pijnacker panklaar neergelegd voor Gerard van Zonneveld, die zijn inzet zag geblokt. De rebound hieruit voortvloeiend werd door Marinus Hoekstra, voor het eerst sinds lange tijd weer in de basis na blessureleed, bekeken over de boomlange doelman Van der Werff binnengekopt, 1-0. Net voor de rust had Jesse Jan Hoekstra een tweetal prima kansen om de stand weer in evenwicht te brengen. De eerste werd voorlangs geschoten, de tweede, na knullig balverlies aan Kollumer zijde, overgekopt. Met een 1-0 ruststand werd vervolgens de kleedkamer opgezocht.

De thuisclub kwam na de thee lamlendig uit de kleedkamer voor de tweede helft. Dokkum daarentegen moest op jacht naar de gelijkmaker en deed dit ook. Al na drie minuten spelen werd de stand gelijk getrokken. Een vrije trap vanaf de linkerkant van het veld werd ineens door Anne Olivier achter keeper Dijkstra geschoten, 1-1. Nog geen vijf minuten later was daar ook al de voorsprong voor de Dokkumers. Een goeie combinatie door het hart van de verdediging van de Kollumers, waarbij er geen strobreed in de weg werd gelegd, werd resoluut afgewerkt door Martijn Jongeling, 1-2.

De thuisclub was niet bij de les en het duurde dan ook tot aan de zeventigste minuut eer Kollum weer eens van zich liet horen. Van Zonneveld soleerde over het veld om aansluitend Joop Pijnacker te vinden. De kans die deze vervolgens bood aan Marinus Hoekstra werd op het nippertje geblokt. Dokkum bleef evenzeer gevaarlijk. Martijn Jongeling, in de tweede helft veel actiever dan in de eerste, was een kwartier voor tijd dicht bij de 1-3. Zijn poging belandde, via een Kollumer verdediger, naast het doel.

Tien minuten voor het einde van de wedstrijd werd de stand toch nog gelijk getrokken. Joop Pijnacker belandde in de combinatie met Thieme Brandsma, waarbij laatstgenoemde na enkele prima passeerbewegingen onderuit werd gehaald in het zestienmetergebied. Scheidsrechter Bulthuis wees gedecideerd naar de penaltystip. Dit buitenkansje is in de regel een zekerheidje voor Wiebe Postma, zo ook deze keer, 2-2. Dokkum bleef niet bij de pakken neer zitten want die overwinning was, ook gezien de tussenstanden op de overige velden, broodnodig. Enkele minuten na de 2-2 was Dokkum dan ook dichtbij de 2-3.

Een ouderwetse scrimmage in het vijfmetergebied van de Kollumers bleek, nadat de stofwolken waren opgetrokken, geen doel te hebben getroffen. Het kon in de slotfase beide kanten opvallen. Dokkum kreeg nog een tweetal dotten van Kansen via Anne Olivier en Martijn Jongeling, die beide niet het gewenste resultaat opleverden. Aan de andere kant was het ook Kollum dat nog voor de winst ging. Gerard van Zonneveld en Marinus Hoekstra misten nog grote kansen, door de keeper op hun weg te vinden, dan wel het aluminium te raken. Gescoord werd er niet meer, zodat deze wedstrijd met een 2-2 uitslag de boeken ingaat. Een winnaar verdiende deze wedstrijd eigenlijk ook niet, gezien het vertoonde spel over de volle negentig minuten. Dokkum zal het volgend seizoen een klasse lager moeten proberen. VV Kollum is echter nog niet klaar en zal de rug moeten rechten.

Programma nacompetitie

Aanstaande zaterdag 1 juni gaat de nacompetitie voor promotie van start. Kollum treft dan op het eigen sportpark Baensein Workum, winnaar van de 1e periode in de derde klasse A. De winnaar van deze wedstrijd neemt het op 8 juni thuis op tegen de winnaar van Tonego en SC Leovardia.

Verslag: Ludzer de Boer/Foto’s: Bert Wijma