RegionaalSport

Kollum in eenzijdig duel gemakkelijk langs Niekerk

KOLLUM – Voor de eventuele neutrale toeschouwer was er afgelopen zaterdag geen sprake van een enerverend duel op sportpark Baensein. De thuisclub was simpelweg een maatje te groot voor de gasten uit Niekerk, die zeker het eerste half uur niet het geloof uitstraalden dat er een goed resultaat in Kollum te behalen was. Het werd een eenzijdig schouwspel, waarbij Keeper Ottens er door enkele goede reddingen in slaagde dat de uitslag niet nog groter werd dan de uiteindelijke 5-1.

Na de teleurstellende competitienederlaag in Veenhuizen en de hoopgevende oefenwinst op SC Veenwouden, was het aan de VV Kollum om deze middag hun kunnen ook in de competitie te etaleren. Al in de tweede minuut was er de kans voor Gerard van Zonneveld die, na een inworp van Arjen Zijlstra door Benjamin Zondervan prima werd bediend. Zijn inzet was echter niet krachtig genoeg om keeper Ottens in de problemen te brengen.

De vuurkracht werd enkele minuten later al heviger na een inzet van Roman Doelkamid. Deze werd in stelling gebracht na een uiterst vlotte aanval over de rechterkant. Sander Gietema stond aan de basis en zijn inspeelpass op de uitstekend spelende Joop Pijnacker werd ineens doorgespeeld op Randy van Malsen, die het overzicht bewaarde en Doelkamid prima bediende. Keeper Ottens had hier de nodige moeite mee. Kollum had verreweg het meeste balbezit en door met name de snelheid aan de linkerkant van Zondervan en het prima combinatievoetbal aan de rechterkant van Sander Gietema, Joop Pijnacker en Randy van Malsen had de verdediging van Niekerk, onder leiding van Jelmer Kijf, de handen vol om de gelederen gesloten te houden.

Toch ontstonden er de nodige kansen voor Kollum via Joop Pijnacker en de laatste weken moeizaam spelende Gerard van Zonneveld. Telkens was de eindpass niet nauwkeurig genoeg of stond Keeper Ottens in de weg. Na twintig minuten spelen was het dan toch raak. Zoals eerder genoemd wederom een prima aanval over de rechterkant waarbij Sander Gietema de bal voorbracht. Benjamin Zondervan kwam bij de tweede paal uitstekend voor zijn tegenstander en in de kluts die hieruit ontstond was het Gerard van Zonneveld die keeper Ottens op zijn weg vond. Uit de rebound was het voor Joop Pijnacker een koud kunstje om de bal tegen het net te werken. 1-0.

VV Niekerk had geen antwoord en toonde weinig geestdrift, na deze tegenvaller, om het tij te keren. Kollum hield de teugels stevig in handen en de verdediging onder leiding van Wiebe Postma en Ruben Merkus hield in deze fase door goed aansluiten de ruimtes klein, zodat bij eventueel balverlies er meteen druk op de bal was. Niekerk was hierdoor niet in staat om de bal lang in bezit te houden. Ook controlerend middenvelder Johan Schat bleek deze middag de nodige vaardigheden te bezitten door als een stofzuiger de ruimtes voor de verdediging schoon te houden. Vijf minuten later was het alweer raak. Nadat een corner van de Kollumers tot twee keer toe niet goed werd uitverdedigd en de bal in het vijf meter gebied bleef hangen, was het Benjamin Zondervan die hier vakkundig van profiteerde en de 2-0 aantekende. Een half uur was verstreken en Niekerk toonde iets meer initiatief en kon het daardoor enigszins in de buurt van Kollumer Goalie Andries Dijkstra komen. Verder dan een kopbal van Hidde Kijf en een schot uit de tweede lijn van Jelmer Kijf, kwam men niet. Aan de andere kant bleven de Kollumer voorwaartsen gevaarlijk, maar verzuimden ze de score voor rust verder uit te bouwen.

Het begin van de tweede helft gaf geen ander beeld dan de eerste. Kollum bleef drukzetten op de tegenstander wat al in de vijfde minuut na rust tot uitbreiding van de score had moeten leiden. Rechtsback Sander Gietema dekte op de helft van de tegenstander goed door. Zijn pass zette Joop Pijnacker in een prima scoringspositie, de bal verdween echter in het zijnet. Vijf minuten later was het wederom Pijnacker, die na een uitstekende pass van Roman Doelkamid, de doelman verschalkte met een bekeken wippertje. Helaas voor de Kollumers werd de bal van de doellijn gehaald door een oplettende verdediger.

Ook de ingevallen Marinus Hoekstra zette even later Pijnacker alleen voor Keeper Ottens. Zijn ouderwets puntertje was ook nu weer een prooi voor laatstgenoemde. Naarmate de tweede helft vorderde werd het spel er niet beter op. De slordigheid in het spel van de thuisclub nam door concentratieverlies en daardoor gemakzucht toe. Dit leidde in de 68e minuut zowaar tot een grote kans voor de gasten. Door een slipper(tje) in de verdediging was het Zwier die richting Kollumer doel snelde. Zijn schot werd door keeper Dijkstra onschadelijk gemaakt. Toch was het Kollum dat in de 70e minuut op een 3-0 voorsprong kwam. Gerard van Zonneveld ontving op 20 meter van het doel de bal om vervolgens Pijnacker alleen voor keeper Ottens te zetten.

Opnieuw was een wippertje Ottens te machtig en ditmaal geen verdediger op de doellijn. Prima doelpunt. Ondanks dat de amusementswaarde bleef dalen, was het toch Kollum dat de nodige kansen bleef creëren. Een splijtende pass van Randy van Malsen zorgde ervoor dat Gerard van Zonneveld met ondersteuning van Joop Pijnacker alleen op keeper Ottens afging. Van Zonneveld verzuimde vervolgens om de geheel vrijstaande Pijnacker te bedienen en gaf Ottens zodoende de mogelijkheid om de bal van z’n schoen te plukken. Na 81 minuten spelen was het Marinus Hoekstra die zijn invalbeurt bekroonde met de 4-0, nadat Gerard van Zonneveld hem in stelling had gebracht. De mannen uit Niekerk kwamen vervolgens toch steeds vaker naar voren omdat er in het laatste kwartier veel meer ruimte werd weggegeven door de oranjehemden.

Dit leidde in de 83e minuut tot de eretreffer voor de gasten. Matig verdedigen aan Kollumer zijde leidde er toe dat Hidde Kijf de bal keurig in de verre hoek, buiten bereik van keeper Dijkstra, kon krullen. 4-1. Enkele minuten later leek de 4-2 een feit, ware het niet dat Edwin Zwier zich in buitenspelpositie bevond. In de laatste speelminuut wederom een grote kans voor Niekerk. In een vergelijkbare situatie waaruit de 1-4 werd gescoord, waren ditmaal de vingertoppen van Keeper Andries Dijkstra lang genoeg om de bal tot corner te verwerken.

Het slotakkoord was voor de thuisploeg. Joop Pijnacker leverde vanaf de rechterkant een voorzet op maat af, welke door Van Zonneveld met de punt van de schoen in de hoek werd geplaatst. Een mooie opsteker voor topschutter Van Zonneveld in deze wat moeizame periode! De 5-1 en daarmee de einduitslag was een feit. Na 93 minuten vond de goed leidende scheidsrechter Sanders het welletjes en maakte een einde aan deze wedstrijd.

Volgende week staat de uitwedstrijd tegen ONT op het programma, dat koploper SC Leovardia met 3-2 versloeg. Kollum zal moeten proberen om de volle negentig minuten de concentratie vast te houden om dan ook een goed resultaat neer te kunnen zetten.

Verslag: Ludzer de Boer