Kollum laat Heerenveense Boys ontsnappen

HEERENVEEN – Kollum wist het de koploper lang lastig te maken en nam kort na de rust een 0-2 voorsprong en leek de verrassing eraan te komen. In de slotfase wist de ploeg van oud Kollum trainer Marius Hendriks echter de ongeslagen koppositie instand te houden.

In de levendige openingsfase werd er door beide ploegen met strijd getracht openingen te vinden in de verdediging echter stond het vizier niet op scherp. Nadat eerst Wiebe Postma met het hoofd de bal niet binnen de palen wist te krijgen, was aan de andere kant John van Teijen met het hoofd niet bij machte het Eppie Weidenaar gevaarlijk te maken. Door regelmatig keeper Peter Hoekstra onder druk te zetten bij terugspeel ballen bleek dat er achterin bij HVB mogelijkheden lagen. Met een bekeken schot leek Oane Hornstra de grootste mogelijkheid voor de thuisploeg goed af te ronden, maar zijn bal verdween naast de goal. Na een kleine vijftien minuten spelen werd het spel enigszins minder en viel er veel balverlies op het veld. De eerste echte kans was er voor Joop Pynacker die een voorzet van Hein van Marrum prima inschoot, maar de bal tot corner zag verwerkt worden. Het spel golfde op en neer, zonder dat er enig gevaar kwam voor beide doelen. Met een afstandsschot trachtte Otto Christiaan Jonker het, maar zijn schot smoorde in de verdediging. Mede door een foutieve spelhervatting van Eppie Weidenaar kreeg HVB net na het half uur de kans de wedstrijd te openen, met een bal achter het standbeen verdween het leer van de voet van Nico de Jong via de buitenkant paal naast. Daar waar een ieder eigenlijks al bezig was om met 0-0 de rust in te gaan, kreeg Kollum de beloning van het collectieve voetbal met de voorsprong, nadat Robbert Lietmeijer de bal vanuit de corner met een bekeken  schot bij de tweede paal achter Hoekstra te schieten.

Met Rutger de Poel voor Paul Bos kreeg de thuisploeg gelijk vanaf de eerste balomwentelingen de grootste kans om gelijk te maken, vrij voor Weidenaar wist de Jong de bal er niet langs te krijgen, mede door uitstekend keeperswerk.  In de vijfde minuut kreeg Otto Christiaan Jonker de bal aangespeeld en met een pegel van ongeveer 25 meter verraste hij keeper Hoekstra en zo zijn ploeg op een mooie 0-2 te zetten.  De ploeg van Ronnie leek de wedstrijd aardig onder controle te hebben en had via Hein van Marrum, die niet echt gelukkig was deze middag met zijn acties, nog binnen tien minuten spelen op 0-3 kunnen komen.  Ook bij Marinus Hoekstra stond het vizier deze middag niet op scherp, mede door zijn eigen inzet kreeg hij een grote kans  de wedstrijd op slot te gooien, maar zijn inzet  verdween naast de goal. Met veel strijd van HVB en met teveel balverlies bij Kollum werd de thuisploeg wel sterker, maar leverde het weinig gevaar op.  Met enkele wissels probeerde Hendriks zijn ploeg terug te laten keren, ook al was er wel een veldoverwicht op de counter loerde oa Joop Pynacker op zijn kans. De zeker niet scherp leidende scheidsrechter Hooijenga zag bij regelmaat acties waar de thuisploeg vaak in het voordeel werd gefloten. Geheel uit het niets kwam HVB net voor het half uur op 1-2, nadat eerst Weidenaar de bal wist te keren, maar de bal voor de voeten kwam van invaller  Gabe Teun Top die de aansluitingstreffer noteerde.

Slotfase

In de levendige slotfase verdiende de knokkende ploeg van Ronnie en Siebe meer dan dat het helaas na het laatste fluitsignaal op het scorebord stond. De thuisploeg kreeg in de veertigste minuut de gelijkmaker in de schoot geworpen, na balverlies bij de Kollumers. Invaller Matthijs Bakker wist de bal achter Weidenaar te schieten met een bekeken boogbal. Na opnieuw een dubieuze vrije trap gegeven door Hooijenga leek Weidenaar de bal gemakkelijk weg te werken, echter miste hij de bal en in de scrimmage en scoorde Sipke Visser de winnende treffer. In de toegevoegde tijd had Pynacker nog een goede kans om zijn ploeg het verdiende gelijkspel te bezorgen, echter zijn uithaal verdween via de lat over de goal. Het laatste wapenfeit kwam uit een vrije trap op de rand van de zestien meter, echter ook Sido Bauke Jonker wist de bal niet achter Hoekstra te schieten. Na  het verlies tegen WPB van vorige week lieten de Kollumers zien dat de kerels die moeten opstaan, waar in de Leeuwarder Courant naar refereerde, wel degelijk aanwezig zijn en kan men ondanks de nul punten tegen de koploper zeker op de goede weg zijn.