HoofdnieuwsRegionaal

Kollum maakt zich op voor het ”Jumbo Drakenbootfestival”

KOLLUM – Op zaterdag 20 juni 2015 wordt voor de derde keer het Open Fries Kampioenschap Drakenbootrace in Kollum georganiseerd. 408 deelnemers verdeeld over 24 teams doen aan het spektakel mee. De drakenbootraces worden gehouden in het Kollumer Kanaal, tussen de Molenhoek en de Hessebrug. Naast de wedstrijden op het water is er nog veel meer te beleven in Kollum. De Jumbo uit Kollum is de hoofdsponsor van dit fantastische evenement en is dit jaar onlosmakelijk verbonden met het Open Fries Kampioenschap Drakenbootrace. De naam van dit unieke evenement is dan ook ”Jumbo Drakenbootfestival Kollum”.

 

De festiviteiten starten zaterdag 20 juni om 09.00 uur met een grote braderie op de Voorstraat vanaf de Putstraat tot aan de Hessebrug. De opening van het Open Fries Kampioenschap Drakenbootrace vindt plaats op het Kollumerkanaal bij de Hessebrug van 11.00 tot 12.00 uur met medewerking van muziekvereniging Soli Deo Gloria uit Leeuwarden. Om 12.00 uur geeft gedeputeerde Joh. Kramer van de provincie Fryslân het startsein voor de Jumbo drakenbootfestival. Bij de feesttent is een speciaal Kinderplein ingericht met onder andere een mega groot spiderweb en er is rond 15.00 uur een badeendenrace. Verder is er live muziek van de De Utlopers uit Sneek. Ook dit jaar doet commentator Klaas Jansma live verslag van de drakenbootrace. ’s Avonds treedt de band Jukebox op in de feesttent, die gratis toegankelijk is.

In 2014 ging in een spannende strijd 390 deelnemers verdeeld over 23 teams met elkaar de strijd aan. In een spannende finale ging Dorp Warfstermûne met de wisselbeker en 500,- euro aan prijzengeld naar huis. Ook dit jaar verschijnen 24 teams aan de start, welke allen in een sportieve strijd meedingen naar de eretitel. Welk team neemt dit jaar de wisselbeker mee naar huis? Het wordt een heel spektakel, dat is nu al wel duidelijk.

Drakenboten zijn maar liefst 12,5 meter lang en ruim een meter breed. Voorop de boot staat een stoeltje met een grote trom voor de trommelaar. Een drakenbootteam bestaat uit 16 peddelaars en een trommelaar. Het Open Fries Kampioenschap Drakenbootrace en het Drakenbootfestival worden georganiseerd door Plaatselijk Belang Kollum, Stichting Activiteiten Platform Kollum (APK), Ondernemersvereniging HIM en de gemeente Kollumerland c.a. Zie voor het volledige programma en meer informatie op www.drakenbootfestivalkollum.nl.

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button