Kollum overklast ’t Fean ‘58

KOLLUM – Op een zonnig Beansein speelde Kollum zijn laatste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen ’t Fean ‘58. Voor Kollum stond er niets meer op het spel na de zege van vorige week, maar voor ’t Fean was er nog wel degelijk een belang, nl. het ontlopen van de nacompetitie om degradatie. Bij winst en verlies van één van de naaste concurrenten zou de nacompetitie ontlopen kunnen worden. Het belang was dus groot en de verwachting was dat dit vanaf het begin van de wedstrijd zichtbaar zou zijn. Hoe anders pakte dat uit. Met Johannes van der Ploeg in de plaats van de geschorste Denny Nicolai en een centrum verdediging met Efraïm Wagenaar en Henk Jan Bijlsma, omdat Sander Gietema ook was geschorst, begon Kollum furieus aan de wedstrijd.

Al in de 2e minuut zette Benjamin Zondervan aan voor een van zijn bekende rushes, hij passeerde op hoge snelheid drie spelers van ’t Fean en zette daarna Randy van Malsen vrij voor het doel: 1-0. Kollum had de smaak te pakken, Randy van Malsen schoot van afstand net naast, maar in de volgende aanval ging Gerard van Zonneveld goed door bij de achterlijn en met een mooie pass op Randy van Malsen  kon deze opnieuw gemakkelijk intikken. Na vijf minuten was het daarmee 2-0. ’t Fean probeerde wel wat, maar bij een aarzelend optreden van Andries Dijkstra was er geen aansluiting om daarvan te profiteren. Een eerste schot op het doel kwam pas na vijftien minuten en dat was op dat moment tekenend voor de wedstrijd. Kollum was heer en meester, het middenveld met Wijbe Postma, Arne Jan de Boer en Ruben Merkus liet zien dat ze steeds beter ingespeeld zijn geraakt en de voorhoede combineerde er op los met een aantal kansen als gevolg.

In de 18e minuut speelde Efraïm Wagenaar een lange bal in de ruimte, waar Benjamin Zondervan wel raad mee wist. Net over de middenlijn zette hij opnieuw een rush in, omspeelde twee tegenstanders en maakte daarna het mooiste doelpunt van de wedstrijd, een strak schot vanaf de hoek van het zestienmetergebied liet keeper van der Meer kansloos: 3-0. Daarna kreeg ‘t Fean de overhand en er kwamen kansen. Goed ingrijpen van linkerverdediger Arjen Zijlstra, volgens het publiek een van de meest constante jonge spelers van het elftal, voorkwam een doelpunt . ’t Fean drong steeds meer aan en Kollum kon er op dat moment weinig tegenover stellen. In de 33e minuut werd Joost Nieuwenhuis vrijgespeeld en zijn schot van buiten de zestien verdween in de hoek: 3-1. ‘t Fean bleef sterker en dat leverde vlak voor de rust nog een aantal goede kansen op, maar Andries Dijkstra redde een aantal keren bekwaam.

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde, ‘t Fean was sterker en kreeg kansen, maar die werden niet benut. Na 60 minuten kreeg Gerard van Zonneveld de bal aangespeeld op het randje van buitenspel, maar de grensrechter vlagde niet. De meegekomen Benjamin Zondervan bleef beheerst achter de bal en had deze vervolgens voor het intikken: 4-1. De goed leidende scheidsrechter Lania negeerde terecht het vlagsignaal voor buitenspel. Hierna was het verzet van ’t Fean gebroken en bloedde de wedstrijd dood, al maakte Kollum via Gerard van Zonneveld en 2x Randy van Malsen er uiteindelijk nog 7-1 van. De super-hattrick van Randy van Malsen, 4 doelpunten,  maakte hem de  ‘man of the match’. Een terechte overwinning voor de mannen van de jarige Jaring Kloetstra en zijn staf en een mooi cadeau voor het publiek.