Kollum ruim langs Rijperkerk

KOLLUM – Onder ideale weersomstandigheden begonnen Kollum en Rijperkerk aan hun vierde competitiewedstrijd.

De start was voor Rijperkerk, dat al in de 3e minuut van de wedstrijd door de verdediging van Kollum sneed. Erwin Veenstra ronde prima af: 0-1. De wedstrijd kabbelde daarna wat door met zo af en toe wat speldenprikjes van beide kanten. Heel Kollum hield het hart vast toen keeper Dirk Wiersema in botsing kwam met Veenstra, maar het liep goed af.

Alex van der Veen slalomde door de verdediging van Rijperkerk, maar zijn schot werd prima gestopt door Peter Dijkstra, de keeper van Rijperkerk. Aan de andere kant moest Dirk Wiersema gestrekt om een prima schot naast het doel te werken. In de 24e minuut ontstond een scrimmage voor het doel van Rijperkerk, maar 4 schoten uit de gelederen van Kollum belanden alle in de muur van Rijperkerk spelers.

De tot dan onopvallende Gerard Sonneveld bewees in de 33e minuut dat hij een gevaarlijke spits is. Hij speelde zich met een goede schijnbeweging vrij en haalde daarna meteen uit. De bal werd onderweg nog aangeraakt voordat deze net over de keeper onder de lat in het doel verdween: 1-1. Kollum werd hierna de betere ploeg, een goede combinatie, opgezet door Arne Jan de Boer en Rutger de Poel, belandde bij Gerard Sonneveld, die de volledig vrijstaande Alex van der Veen een niet te missen kans bood: 2-1.

Kollum hield de rest van de eerste helft het initiatief. Vlak voor rust moest keeper Dijkstra zijn kunsten nog eens laten zien op een schot van Romke Bos, dat hij prima verwerkte. De 2e helft was nog maar net begonnen toen Alex van der Veen op het randje van buitenspel in balbezit kwam. Na een dreigende actie rond het strafschopgebied, haalde hij onverwacht en vernietigend uit: 3-1.

De wedstrijd was daarmee eigenlijk wel gespeeld. Kollum hoefde niet meer en Rijperkerk kon niet meer de kracht opbrengen om dreigend te worden. Hun poging om nog eens druk op de tegenstander te zetten leverde niet of nauwelijks gevaarlijke acties op.

Kollum begon slordig te spelen en was een aantal keren te gemakkelijk om de soms goed opgezette aanvallen af te ronden. In de 90e minuut werd een aanval opgezet via Ruben Merkus en Gerard Sonneveld, die opnieuw de geheel vrijstaande Alex van der Veen liet scoren: 4-1.

De uitstekend leidende scheidsrechter Kraan uit Scheemda moest vijf gele kaarten trekken in een overigens sportief duel.