Kollum wint in Opende

OPENDE – De eerste weken van het seizoen staat vooral in het teken van kijken hoe de ploeg ervoor staat, zo ook bij Kollum met aan het hoofd de nieuwe trainer Ron de Boer. Na enkele oefenwedstrijden was vandaag de eerste officiële wedstrijd van het seizoen voor de beker in en tegen Opende.

Onder leiding van scheidsrechter van Eijden kwam Kollum sterk uit de startblokken en mocht Marinus Hoekstra op randje buitenspel vrij uithalen, maar werd zijn inzet door de keeper van Opende tot corner verwerkt. Nog geen minuut later was het wel raak voor de Kollumers, op aangeven van Yannick Hoekstra kreeg opnieuw Hoekstra de bal voor zijn voeten en schoot de bal onhoudbaar voor Gjaltema in de kruising. Aanvallende kon de thuisploeg weinig uitrichten en had de verdediging o.l.v. Andries Dijkstra geen problemen. Aanvallend was Kollum de bovenliggende partij en leek het wachten dat de score uitgebreid zou worden.

Kansjes van o.a. Joop Pynacker die een volley hoog over zag gaan en een aanval waar de bal snel rond ging met als laatste Benjamin Zondervan die echter met zijn zwakke rechter been Gjaltema niet wist te passeren. Zo bleef de spanning in de wedstrijd, ook al had Kollum het achterin met centraal Wiebe Postma met Sander Gietema ervoor de zaakjes goed voor elkaar en gaven weinig weg. Net voor het half uur mocht Kollum een vrije trap nemen op zo’n 30 meter van de goal, Ruben Merkus zette zich achter de bal en met precisie schoot hij de bal in de rechter beneden hoek. Kort daarna moest de goed spelende Johan Schat geblesseerd het veld verlaten en was zijn vervanger Roman Doelkamid, die daarmee zijn debuut maakte in de eerste officiële wedstrijd. In de slotfase van de eerste helft werd het veldspel iets slordiger, maar werd er niet meer gescoord.

Na de rust bleek er een ander Opende binnen de lijnen te staan en wilde de thuisploeg zich nog niet gewonnen te geven. Daar waar Kollum voor rust sterk was begonnen, was het nu de thuisploeg die al in de tweede minuut terug kwam in de wedstrijd. Op aangeven van Siemen Kuperus kon Jarno Westerhof vrij uithalen vanaf rand zestien meter, getoucheerd door de Kollumer verdediging verdween de bal onhoudbaar achter Andries Dijkstra. Geheel onnodig bracht Kollum de thuisploeg hiermee terug in de wedstrijd en leek het goede spel van voor de rust verdwenen. De passing werd slordiger en was het misschien mede te danken dat de tegenstander niet bij machte was om de gelijkmaker te scoren. Kort na het eerste kwart kwam het eerste gevaar via en vrije trap van Joop Pynacker die zijn geplaatste schot net voor de lijn zag gekeerd door Gjaltema, de toegekende corner leverde vervolgens niets op.

Met een dubbele wissel, eruit gingen Wiebe Postma en Gerard van Zonneveld en hun vervangers waren Johannes van der Ploeg en Robbert Lietmeijer die daarmee na enkele jaren op lager niveau te hebben gespeeld weer terugkeerde. Het goede spel van de eerste helft kwam echter niet terug, kleine kansjes waren er wel. Zo kon Roman Doelkamid zijn debuut met een treffer bekronen, hij deed op aangeven van Pynacker alles goed, maar met links was zijn geplaatste bal een prooi voor de keeper. Opende geloofde nog wel in een goed resultaat, maar kon geen echte kansen afdwingen om de gelijkmaker te scoren. In de slotfase bekroonde Lietmeijer  zijn invalbeurt met een splijtende pass betrokken te zijn bij de 1-3. Zijn bal werd door Benjamin Zondervan goed aangenomen en kon nog net voor de uitlopende keeper de bal voor leggen, waar Joop Pynacker de bal in het lege doel kon tikken. De zege was zeker verdiend, maar zal Ron de Boer over het spel in de tweede helft niet tevreden zijn.

Volgende week zaterdag staat de tweede voorronde op het programma thuis tegen Harkema Opende die hun eerste wedstrijd gelijk hebben gespeeld tegen Harkemase Boys 2.

Verslag: André van der Meulen