Kollum wint thuis van Berlikum

KOLLUM – In de eerste wedstrijd in het kalenderjaar 2018 behaalde Kollum na de terechte rode kaart van de keeper van Berlikum net voor rust een gemakkelijke overwinning.

Voorafgaande aan de wedstrijd was er een minuut stilte voor het overlijden van Doeke Jan, zoon van erelid Anne de Vries. Vanaf de aftrap van scheidsrechter van Gulid was de eerste gevaarlijke actie van de gasten. Auke Hoekstra, de keeper van de Kollumers die met een goede actie redding bracht bij een inzet van Jarco Kingma. Dat de Kollumers nog niet geheel bij de les waren, bleek ook uit de volgende actie, waar opnieuw Kingma dichtbij de openingstreffer was, maar zijn inzet net in buitenspel positie via de paal naast de goal verdween. In de eerste de beste aanval van Kollum was het echter wel raak aan de andere kant wel gelijk raak.

De bal kwam via een bekeken voorzet van Marinus Hoekstra voor de voeten van Joop Pynacker, die vrij voor Sjouke Veenstra met een stiftje de doelman verschalkte. Mede door de hulp van veld dat door de vorst moeilijk te bespelen was en het vele zand dat de gemeente had aangebracht kreeg Randy van Malsen de bal binnen de zestien meter ongelukkig tegen de hand en de scheidsrechter niets anders kon dan de bal op de stip te leggen. Vanaf de stip wist Auke Hoekstra de ingeschoten bal van Jarno Kingma echter te stoppen. Het spel golfde door de inzet van beide ploegen over en weer, zonder dat beide doelmannen het in gevaar brachten, De gasten hadden wel een ligt overwicht, maar gevaar voor het doel van de Kollumers leverde het niet op. Met oa Ruben Merkus op het middenveld die een sterke wedstrijd speelde hield Kollum vrij eenvoudig stand.

Rode kaart keeper Berlikum

Op verzoek van de spelers hebben de beide trainers van Kollum het systeem veranderd en wordt er weer gewoon 4-3-3 gespeeld. Net voor rust werd Gerard van Zonneveld de diepte in gestuurd en kon Veenstra niets anders doen dan de spits met een overtreding te stoppen. De leidsman van dienst kon niets anders doen dan de keeper met een rode kaart naar de kant te sturen. De toegekende vrije trap werd door Joop Pynacker  met precisie in de kruising geschoten achter de ingevallen keeper.

Tweede helft

Daar waar beide ploegen elkaar met inzet voor rust prima in evenwicht hielden, was de rode kaart net voor rust het keerpunt van de wedstrijd. Binnen vijf minuten spelen werd de score door Kollum uitgebreid naar 4-0. Eerst was het Gerard van Zonneveld die eenvoudig zijn doelpuntje mee kon pikken op aangeven van Joop Pynacker. Enkele minuten later mocht Yannick Hoekstra vanaf een kleine 20 meter vrij uithalen en zijn inzet was voor de ingevallen A junior keeper genoeg om de 4-0 aan te tekenen. Een grote uitslag leek niets meer in de weg te staan, maar misschien ook wel door gemakzucht bleef dit uit.

Met op het middenveld een sterk spelende Ruben Merkus bleven de Kollumers het spel wel in de hand te houden, zijn goede spel beloonde Ruben met het aangeven van de 5-0 door Marinus Hoekstra met zijn voorzet vrij voor de goal te zetten. Even door misschien ook wel de wissels verzwakte de concentratie bij Kollum en kon Berlikum mede door opnieuw een toegekende strafschop, waar Auke Hoekstra ook nu dichtbij was en door een prima goal van Ruben Eijzenga tot 5-2 terug wist te komen. Het slotakkoord was echter voor de thuisploeg, die het trouwe publiek beloonde met de zesde treffer nadat Joop Pynacker met een bekeken voorzet Gerard van Zonneveld vrij zette voor de keeper. Met een schijnbeweging wist Gerard de sluitpost te verrassen en met zijn tweede doelpunt de eindstand te bepalen 6-2.