Kollum wint van Anjum

KOLLUM – Na een doelpuntrijke voorbereidingsperiode begon Anjum het seizoen in de derde klas B met een uitwedstrijd tegen buurtclub Kollum. Ook het vorige seizoen stond deze wedstrijd in de openingsfase van de kompetitie op het programma. De geschiedenis zou zich herhalen. Net als bijna een jaar geleden wist Kollum de punten thuis te houden. De einduitslag na tweemaal drie kwartier was identiek : 3-2.

Het eerste kwart van de wedstrijd was er weinig te genieten voor de toeschouwers langs de lijn. Beide ploegen wilden niet een snelle tegengoal incasseren. Slecht sporadisch kwamen de voorhoedespelers gevaarlijk voor het vijandelijk doel. Het was niet meer dan logisch dat de brilstand halverwege de eerste helft op het scorebord stond.

Als een donderslag bij heldere hemel stond er plotseling toch een 1-0 score op het scorebord. Matig uitverdedigen van Anjum werd direct door Gerard van Zonneveld afgestraft. Nog geen twee minuten na de openingstreffer leek Kollum de score te verdubbelen. Leek, want het was Pope Bauke Holwerda, die de bal van de lijn trapte. Het bleek echter uitstel van executie. Geheel vrijstaand bij de tweede paal kopte Gerard van Zonneveld de tweede treffer voor Kollum tegen het Anjumer doelnet.
Nog voor rust had Kollums doelpunten maker ook zijn derde treffer kunnen aantekenen. Keeper Andre Turkstra hield Anjum echter in de race. Van het Anjumer front was er in het eerste bedrijf niet of nauwelijks nieuws.

Er waren nog geen 30 seconden gespeeld tijdens het tweede bedrijf, of de thuisclub kwam met de schrik vrij. Anjum leek de aansluitingstreffer te maken. Met een ultieme actie bracht een Kollum verdediger redding. Voor Anjum restte slechts een corner. Het was wel het signaal dat Anjum zich nog niet gewonnen gaf. Ondanks de aanvallende aspiraties aan Anjums zijde, kon het bolwerk Kollum niet geslecht worden. Sietze Jansma zag zijn schot gestopt door keeper Andries Dijkstra. Een mooie aanval over de linker flank leverde een kopbal van Stephan Overkempe op. Helaas belandde de bal achter en over het doel. De tussenstand van 2-0 leek heel lang de eindstand te worden, ook op het moment dat Alex van der Veen zich via een mooie individuele actie zich in kansrijke positie manoeuvreerde . Zijn inzet leverde uiteindelijk een hoekschop op.
Het venijn van de Lauwersmeerderby zat in de staart van de wedstrijd. Met nog acht minuten voor de boeg liet Jan Tijtsma, na een schitterende actie, de bal onhoudbaar in de rechterbovenhoek van Kollum krullen. Keeper Andries Dijkstra had het nakijken. Opmerkelijk aan deze score was dat Andries Dijkstra opgegroeid in Anjum, zijn vroegere buurjongen Jan Tijtsma zag scoren.
Waar de Anjum supporter weer hoop putte uit deze treffer, werd deze zestig seconden later alweer teniet gedaan. Gerard van Zonneveld liet Anjums goalie voor de derde keer vissen.
Maar nog was de wedstrijd niet afgelopen. Het was andermaal Jan Tijtsma die van zich deed spreken. Een afstandsschot spatte uiteen op de lat. Het was Stephan Overkempe die er als de kippen bij was om de rebound binnen te tikken.
Een spannende slotfase was het gevolg. Gescoord werd er niet meer. Ondanks het feit dat een kopbal van Johan Boersma in de laatste minuut van deze sportieve derby van de lijn werd getrapt.

Na een matige eerste helft liet Anjum in het tweede bedrijf zien dat het tot veel in staat is. Een mooi aanknopingspunt op weg naar de ontmoeting tegen Rijperkerk. Deze wedstrijd begint zaterdag om 14.30 uur op it Kolkenfjild te Anjum.