Kollum wint van tactisch Nijland

NIJLAND – Na de gewonnen thuiswedstrijd vorige week, ging Kollum met een goed gevoel naar Nijlân, waar de plaatselijk v.v. Nijland de tegenstander was.

De mannen van Ron de Boer waren van te voren al gewaarschuwd dat Nijland met een zeer verdedigende tactiek voetbalt en dat bleek maar al te waar. Kollum begon in dezelfde opstelling als vorige week en zocht de aanval om op die manier de muur van Nijland te slechten. Dat bleek een moeilijke klus.

Binnen 5 minuten kwam Nijland op voorsprong door een snelle counter, die eindigde in een schot dat keeper Jente Jurre Klein verkeerd beoordeelde, waarna het voor Arjan van der Wal een klein kunstje was om de bal in te tikken. Kollum reageerde aanvankelijk koeltjes, maar 5 minuten later werd bij een counter van Nijland een speler in de sandwich tussen Randy van Malsen en Ruben Merkus genomen. De toegekende penalty betekende 2-0.

De onzekerheid sloeg toe in de verdediging van Kollum, vooral bij de spelers die geen directe tegenstander vonden. Het tempo ging uit de opbouw en er werden geen oplossingen meer gevonden bij zich vrijlopende medespelers. Nijland voelde zich gesterkt door de goed werkende tactiek en zakte volledig terug op de eigen helft, waar ze dicht bij elkaar spelend alle ruimte dichtliepen. Kollum had daar geen antwoord op, ook al doordat het tempo te laag lag en de vleugels te weinig bezet werden.

Het wachten was op een nieuwe uitval van Nijland en die kwam na een fout op het middenveld, waardoor Arjan van der Wal kon worden vrijgespeeld. Alleen voor keeper Klein faalde hij niet: na 18 minuten stond er 3-0 op het (niet-werkende) scorebord. De supporters morden en zochten naar woorden om hun ploeg aan te moedigen. Er trad enig herstel op met voorzichtige aanvallen en er kwamen kansjes.

Keeper Irolt Biesma redde prima op een schot van Gerard van Zonneveld, de daarop volgende corner werd door iedereen gemist. In de 30e minuut beging een speler van Nijland een overtreding op van Zonneveld. Joop Pijnacker schoot de toegekende vrije trap feilloos van ca 25 meter langs de keeper in het doel: 3-1.

Trainer de Boer greep in en wisselde Randy van Malsen voor Wiebe Postma die wat dieper naar voren ging spelen. Arne Jan de Boer schoof daardoor ook wat verder naar voren en het veld werd breder gehouden. Een van de eerste aanvallen hierna, over de linkervleugel in de 37e minuut, leverde een voorzet van Thieme Brandsma op die via Gerard van Zonnevelds hoofd en rug in het doel rolde: 3-2.

Nijland bleef gevaarlijk met hun uitvallen, maar deze werden nu wel onschadelijk gemaakt. De eerste helft leek al voorbij toen een hoge bal in het strafschopgebied van Nijland werd afgeleverd. Benjamin Zondervan probeerde de bal in het bezit te krijgen, maar de keeper duwde hem zodanig in de rug, dat de scheidsrechter er een penalty voor gaf. Ruben Merkus zou deze wel even op zijn bekende manier verzilveren, maar zijn schot in de hoek was niet hard genoeg, waardoor keeper Biesma de bal naast het doel kon werken.

Toch zou het in blessuretijd nog 3-3 worden. Joop Pijnacker leverde een prima voorzet af, die door Gerard van Zonneveld werd ingetikt.

Na de rust gebeurde er lange tijd vrijwel niets bijzonders. Er waren schoten uit de 2e lijn waar beide keepers wel raad mee wisten. Kollum tikte de bal rond, maar diepte in het spel bleef uit, terwijl Nijland op een kans bleef loeren. Johan Schat kwam voor Thieme Brandsma in het veld en even later ook Robert Lietmeijer voor Arne Jan de Boer.

In de 86e minuut leverde Pieter Henstra weer eens een van zijn befaamde passes af, deze keer op Joop Pijnacker. In het duel met de tegenstander raakte deze de bal met de hand. Joop Pijnacker ging nu zelf achter de bal staan en schoot meedogenloos raak: 3-4. Twee minuten later stond hij op de juiste plek bij een voorzet van Gerard van Zonneveld en scoorde beheerst: 3-5.

Een wedstrijd om van te leren en om te genieten van de 3 punten.