HoofdnieuwsRegionaal

Kollumer bedrijf velt berenklauw met vocht

KOLLUM – Iedereen die er wel eens mee in aanraking is geweest kan beamen dat de berenklauw vervelende en zelfs ziekmakende brandplekken kan veroorzaken. Dit soms manshoge onkrui, komt op veel plaatsen in het openbaar groen voor. In het komende jaar is de heet-water-methode één van de weinige manieren om dit onkruid in te perken en te beheren. 

Geen belasting voor het milieu 

Per 1 januari 2016 is het gebruik van Glyfosaat ( Round- up) in openbaar groen verboden. Door publieke en private organisaties is  gezocht naar aanvaardbare alternatieven als heet water, hete lucht en borstelen. Die zijn inmiddels op de markt gekomen.

Weed Free Service uit Kollum is het eerste bedrijf dat sinds enige tijd actief is met de heet-water-methode. Volgens de eigenaar van het bedrijf, dat vijf werknemers telt, kan hiermee op een 100 procent milieuvriendelijke methode alle onkruid ingeperkt en beheerd worden. En dat zonder enige belasting voor het milieu.

Specialisme contra hardnekkige onkruiden 

Naast milieuvriendelijk is de methode ook nog eens bijzonder effectief. Zo zorgt het hete water ervoor dat zowel de bovengrondse plant als het ondergrondse wortelstelsel flink worden aangetast. Bovendien is de aanpak volledig a-selectief. In combinatie met de jarenlange knowhow van het bedrijf inzake hardnekkige onkruiden en (openbaar) groen, garandeert de specialistische aanpak optimaal succes bij zelfs de meest hardnekkige en doorgaans moeilijk te beheren soorten onkruid. Dit geldt niet alleen voor de berenklauw, maar ook voor soorten als de Japanse duizendknoop en springbalsemien. En ook bij stobbenbehandeling van de Amerikaanse vogelkers worden verrassend goede resultaten geboekt. Dat is zonder meer uniek te noemen.

Praktisch 

Bestrijdingsapparatuur is er in soorten en maten, groot en handzaam. Weed Free Service, dat al stevig investeerde in apparatuur, maakt op dit moment alleen gebruik van twee kleinere systemen. “Maar we bekijken of de aanschaf van een groter systeem haalbaar is. Binnenkort denken wij zo’n model te kunnen presenteren. Het voordeel van een klein systeem is overigens dat we het kunnen inzetten op plaatsen waar grote apparaten moeilijk of helemaal niet kunnen komen. Denk daarbij aan nauwe doorgangen, smalle fietspaden, ruimtes rondom stads- en straatmeubilair, beelden en kunstwerken. Overigens zonder overlast te veroorzaken, zoals opwaaiend stof of schade aan bestrating, voertuigen, gevels en andere objecten. Er is immers geen sprake van opspattende steentjes of brandgevaar”, zegt Aafke Bosma van Weed Free Service.

In onderaanneming 

De belangstelling voor deze aanpak is boven verwachting. ”In onderaanneming zijn we (op uur-, contract- of projectbasis) al actief voor een flink aantal bedrijven, instellingen en gemeenten in Fryslân en Groningen. Ook Natuurmonumenten mogen we tot onze clientèle rekenen. Met een reeks andere grote partijen zijn we in gesprek.”

Belangstellenden voor deze verrassend effectieve methode kunnen door Weed Free Service een geheel vrijblijvende demonstratie laten verzorgen. Dat kan op diverse locaties. Weed Free Service is te bereiken onder nummer: 06-5434 6552.

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button