HoofdnieuwsRegionaal

Kollumerland c.a. complimenteert vrijwilligers Supporters van Schoon

KOLLUM – Maandagmiddag 8 december 2014 ontving wethouder Jelle Boerema, een groot aantal vrijwilligers ‘Supporters van Schoon uit de gemeente Kollumerland c.a., om ze namens de gemeente te bedanken voor hun inzet. Iedere vrijwilliger kreeg een speciaal voor dit doel ontworpen veiligheidsvest met op de achterkant het logo van ‘Dwaande’ in ontvangst. Het is belangrijk om goed gezien te worden, zeker als je langs de weg loopt. De vrijwilligers zetten zich, op eigen initiatief, op een bijzondere wijze in voor het schoonhouden van hun eigen omgeving.
De actie wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd.

Supporter van Schoon

Een ‘Supporter van Schoon’ is iemand die zich inzet om het zwerfafval op te ruimen. Iemand die zelf actief is of andere mensen bij elkaar brengt om samen aan de slag te gaan. Kortom, iemand die helpt om Nederland schoon te houden. Deze actie valt geheel binnen de doelstelling van de stichting Nederland Schoon. Gemeenten nemen zelf de verantwoordelijkheid om de straten schoon te houden. Niet alleen door op te ruimen, maar vooral door de inwoners te enthousiasmeren om op eigen initiatief hun leefomgeving schoon te houden.

Stijging aantal vrijwilligers schoonhouden van de leefomgeving

“We zien dat er steeds meer mensen het belangrijk vinden dat de leefomgeving schoon is. We zien een stijgende lijn in de aantal vrijwilligers voor ‘Supporters van Schoon’. Zo mochten we er in 2012, 10 vrijwilligers onderscheiden en door de komst van ‘het Zwerfafvalgilde’ uit Kollumerzwaag dit jaar maar liefst 65 vrijwilligers; helemaal geweldig”, aldus wethouder Jelle Boerema.
Het werkelijke aantal mensen dat zich inzet voor het schoonhouden van de leefomgeving is vele malen groter. De vaste kern breidt zich steeds verder uit en deze vrijwilligers ruimen regelmatig zwerfafval op in hun woon- of leefomgeving. Daarnaast doen veel vrijwilligers mee aan de jaarlijkse ‘opschoonacties’ en de ‘Keep It Clean Day’ in de diverse dorpen.
De gemeente ondersteunt de vrijwilligers met grijpers, handschoenen, zakken etc. en een tegemoetkoming in de gemaakte kosten.
Het Zwerfafvalgilde uit Kollumerzwaag neemt een bijzondere plaats in, omdat het gehele dorp door vrijwilligers wordt schoongehouden.

Presentatie noodzaak opruimen van zwerfafval

Na de lovende woorden van wethouder Boerema gaf de heer De Bruyn van de gemeente een presentatie over de noodzaak van het opruimen van het zwerfafval. Veel afval breekt zeer langzaam af en laat ook na afbraak kleine deeltjes achter in het milieu, vooral in het water.
Deze micro- en nanodeeltjes worden in het water opgenomen door kleine organismen en kunnen zo ook in de voedselketen terecht komen.

Tot slot werden door de vrijwilligers ervaringen uitgewisseld en suggesties gedaan voor een nog beter resultaat.
 

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button