HoofdnieuwsRegionaal

Kollumerland c.a. eerste gemeente in Nederland met hybride autolaadkraan

KOLLUM – Maandag is de eerste kraanauto met hybride autolaadkraan overhandigd aan een de gemeente Kollumerland c.a. De gemeente Kollumerland c.a. heeft niet alleen de primeur van Fryslân, maar ook van Nederland. Een grote stap in denken over laden en lossen zonder verbrandingsmotor.

Wethouder Jelle Boerema, samen met de chauffeur Anne Merkus en eerste medewerker Beheer en Onderhoud Meine Hoitsma, namen de kraanauto in ontvangst van René Wierda en Andries Hovinga, respectievelijk, directeur en accountmanager van Wierda Hybrid Technologies uit Joure. De gemeente heeft een kraanauto (MAN TGS 8×4-4 BL) aangeschaft met een haakarmsysteem en een Palfinger autolaadkraan die elektrisch wordt aangedreven. De hybride oplossing is ontwikkeld door het bedrijf Wierda Hybrid uit Joure. De gemeente Kollumerland c.a. is de eerste overheidsinstantie in Nederland die kiest voor het groen werken met een hybride autolaadkraan.

Met dit systeem kan de gemeente werken zonder de motor van het voertuig te laten draaien. In de ‘oude‘ situatie moet de motor van het voertuig draaien om de kraan te laten bewegen. Met de oplossing van Wierda Hybrid wordt de kraan elektrisch aangedreven en is de motor van het voertuig niet langer nodig. Het systeem is zeer gebruikersvriendelijk: de chauffeur kan werken zoals hij gewend is. Bovendien wordt een aanzienlijke CO2 -, fijnstof- en geluidsreductie gerealiseerd. Daarnaast is de brandstofbesparing interessant. Het systeem kan ook op bestaande auto’s worden geplaatst. De gemeente Kollumerland c.a. kiest bewust voor deze groene oplossing: een bijdrage aan een beter milieu is van belang voor iedereen.

Duurzaamheid / Klimaatvisie

Eind 2013 heeft de raad besloten de ambitie om klimaatneutraal te worden vast te houden. Uitdaging aan de gemeentelijke organisatie is om binnen de bestaande werkzaamheden waar mogelijk een bijdrage te blijven leveren aan het verminderen van de uitstoot van CO2. Met de aanschaf van de hybride autolaadkraan wordt hieraan voldaan.De fossiele brandstof voor de hybride kraan wordt vervangen door zonne-energie die gegenereerd wordt door zonnepanelen op de daken van de garages van de buitendienst.

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button