HoofdnieuwsRegionaal

Landelijke open imkerijdag bij De Kruidhof

BUITENPOST – Botanische tuin De Kruidhof doet op zaterdag 11 juli 2015, in samenwerking met imkervereniging Kollumerzwaag e.o en NME-Achtkarspelen, weer mee aan de landelijke open imkerijdagen.

De imkervereniging geeft voorlichting over alles wat met bijen te maken heeft aan kinderen en volwassenen. Daarnaast worden er leuke activiteiten georganiseerd, zoals een workshop bijenhotel maken voor jong en oud en excursies naar de bijenstal. In de Kloostertuin is tegelijkertijd een kunstmarkt georganiseerd door Keunstkrite.
Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen, lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteedt De Kruidhof tijdens deze landelijke open imkerijdag extra aandacht aan de bijen. Daarnaast ontwikkelt De Kruidhof in de opmars naar 2018 Kulturele Haadstêd, allerlei plannen om in dat jaar het bijenkenniscentrum van Friesland te worden.

Tijdens de imkerijdag kunt u informatie krijgen over het bijvriendelijk inrichten van uw tuin. Er is een groot aanbod van drachtplanten. Daarnaast kunt u heerlijke bijenproducten meenemen waaronder honingwijn en verschillende honingsoorten van imkers uit de buurt.

Proeven en beleven
De imker laat u verschillende soorten honing proeven en demonstreert hoe je een bijenkast inricht. Als er voldoende honing is geeft hij zelfs een demonstratie honing slingeren. Natuur- en milieueducatie Achtkarspelen is aanwezig met leerzame informatie voor kinderen en geeft een workshop ‘zelf een bijenhotel maken’. Er is een leuke prijsvraag en een speciale kinderroute door de Vlindertuin met een app op de mobiele telefoon.

Excursies naar de bijenstal
Imkers vertellen graag over hun hobby. Ze leggen uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur en daarmee voor ons voedsel. Tijdens de imkerijdag nemen zij jong en oud graag mee naar de bijenstal op De Kruidhof, om een kijkje te nemen bij het bijenvolk. Natuurlijk met een echte imkerkap op. Zo is het bijvoorbeeld prachtig om de koningin te ontdekken. En wat het verschil is tussen de moer (koningin), darren (mannetjes) en werksters (vrouwelijke bijen). De rondleidingen naar de bijenstal vinden plaats om 11.00, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

Workshop bijenhotel maken
Om 13.00 en 15.00 uur kunnen kinderen en volwassenen tijdens een workshop een bijenhotel maken. De kosten van de workshop zijn € 12,50 inclusief het bijenhotel. De workshops vinden plaats om 13.00 en 15.00 uur. De demonstraties bijenkast inrichten vinden plaats om 11.30 en 14.00 uur.

In het Tuincafé kunt u genieten van speciaal voor deze dag gemaakte lekkernijen met honing.

De Kruidhof is op 11 juli geopend van 10.00 tot 17.00 uur. U betaalt op deze dag de reguliere entreeprijs zie www.dekruidhof.nl. Op deze dag is ook een kunstmarkt in de Kloostertuin georganiseerd door Keunstkrite www.keunstkrite.nl.

 

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button