HoofdnieuwsRegionaal

LC-scholieren tonen ‘guts’ bij uitwisselingsproject

BUITENPOST – Hier en daar klonk een woord Nederlands of Fries. Maar bijna een uur lang was het Juniorhuis van het Lauwers College in Buitenpost woensdagmiddag met name het decor van louter Engelse woorden en zinnen. ,,It takes guts to talk in another language.”

Die ‘guts’ toonden de havo- en vwo-scholieren zeker bij de discussies over stellingen rond het gebruik van social media. Tussen de circa honderd tweedeklassers van het Lauwers College bevonden zich ook zes leerlingen van de Matthias-Claudius-Schule uit Bochum. De Duitse tieners waren in het kader van het uitwisselingsproject van de beide scholen een kleine week te gast in de Friese Wouden.

Om (meer) handen en voeten aan de internationalisering van het onderwijs te geven, gingen het Lauwers College en de Matthias-Claudius-Schule in 2017 van start met de uitwisseling. Ieder najaar trekt een Buitenposter delegatie richting het Ruhrgebied om vervolgens in mei bij het tegenbezoek als ‘gastheer’ voor het Bochumer gezelschap op te treden. ,,Het gaat steeds gestroomlijnder”, aldus de docenten Rynette Leenstra en Harm Sterenberg van het Lauwers College over het project. ,,Voor de kinderen is het – uiteraard – spannend. De contacten die worden gelegd en het spreken van een andere taal leveren een enorme meerwaarde op.”

Behalve de contacten en de positieve talenontwikkeling brengt de uitwisseling ook het snuiven aan andere culturen en gebruiken met zich mee. De leerlingen verblijven vijf dagen lang bij een gastgezin. En dus hadden de LC-leerlingen Indy, Bram, Rikst, Tessa, Julia en Roëlla dit keer hun leeftijdsgenoten Maya, Robert, Carlotta, Klara, Rabea en Linnea thuis over de vloer. Als begeleider was Susanne Müller met de Duitse scholieren meegekomen. Zij verbleef bij Sterenberg.

Wat de leerlingen van de Matthias-Claudius-Schule in de Friese Wouden onder meer opviel, is de schoonheid van het landschap en de goede staat van de wegen en fietspaden. ,,Alles ist nett hier. Es ist schöner als bei uns.” Het gedrag van automobilisten in de regio Buitenpost bekoort hen eveneens. Waar in – het grootstedelijke – Bochum chauffeurs amper oog hebben voor voetgangers en fietsers, letten de bestuurders hier juist heel goed op wat hun medeweggebruikers doen, zo luidde het compliment.

Over het Lauwers College waren de Duitse kinderen eveneens te spreken. In Buitenpost draaiden ze twee volledige lesdagen mee. Daarbij wisselden ze elk uur van lokaal. Dat was even wennen én zoeken geblazen. In Bochum krijgen de scholieren de hele dag les in dezelfde ruimte en is het de docent die steeds naar een andere ruimte gaat. Qua sfeer en karakter zijn de beide scholen vergelijkbaar, was de conclusie van de uitwisselingsleerlingen. Wel is verschil in verbale omgang, is de indruk van de ‘achtsteklassers’ van de Matthias-Claudius-Schule. ,,Op het Lauwers College praten de leerlingen veel meer met elkaar over van alles en nog wat.”

In de periodes buiten schooltijd ondernamen de LC-leerlingen allerhande tripjes met hun gasten en deden ze dingen die ze normaliter door de week ook doen. Daarbij vermaakten de Bochumer gasten zich opperbest. Qua communicatie werd er heel vaak op creatieve wijze een oplossing gevonden. Met een mix van Engels, Duits, Nederlands en Fries kwamen we er nagenoeg altijd uit, aldus één van de Buitenposter scholieren. ,,Het is een kwestie van gewoon durven.”

Dat lef om tóch vooral te proberen, werd tentoongespreid bij de Engelstalige discussies over social media in het Juniorhuis. Het leverde de leerlingen na afloop een vet compliment op van de aanwezige docenten. ,,Dit is geweldig om te zien”, straalde één van hen. ,,Het maakt de kinderen sterker en geeft ze zelfvertrouwen.”

 

De leerlingen en de docent van het Matthias-Claudius-Schule met hun ‘Buitenposter’ leeftijdsgenoten en collega’s bij het Junior College van het Lauwers College.

Foto: Lauwers College

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button