Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Leegstand in binnenstad Dokkum gehalveerd

DOKKUM – In het afgelopen jaar is de leegstand in de binnenstad van Dokkum fors verminderd. Dit blijkt uit een lijst die samen met de makelaars door het binnenstadsmanagement Dokkum wordt bijgehouden. Op 1 oktober 2014 waren er in het centrum van Dokkum nog 30 leegstaande panden. Op 1 augustus 2015 hebben 16 van deze panden een nieuwe invulling gekregen. De panden zijn weer gevuld met winkels, met nieuwe horecabedrijven of verbouwd tot appartement of kantoor. Twee panden zijn tijdelijk ingevuld door Vakwerk Dokkum en Mooi Werk Dokkum.

De afgelopen jaren is er door het binnenstadsmanagement en andere partijen in Dokkum hard gewerkt aan het versterken van de historische binnenstad. Gezamenlijk hebben ze er voor gezorgd dat op de randparkeerplaatsen weer gratis kan worden geparkeerd, er een koopzondag is ingevoerd, de website Dokkum.nl is vernieuwd, de bewegwijzering in het centrum wordt aangepakt en voor diverse leegstaande panden een tijdelijke invulling is gevonden. De lagere huur- en koopprijzen hebben ongetwijfeld ook bijgedragen aan de vermindering van de leegstand.

De winkeliers in de binnenstad zien volgens de ondernemersvereniging Dokkum over het algemeen hun omzetdalingen stagneren en er wordt in toenemende mate weer omzetgroei geregistreerd. Er is meer volk in de binnenstad en er komen meer klanten in de winkels. Verschillen zijn er wel. Zo blijft het in de modebranche moeilijker door de enorme concurrentie op internet. De groei in Dokkum heeft zich al eerder ingezet dan de landelijke omzetgroei binnen de detailhandel.

Het binnenstadsmanagement Dokkum is blij dat de investeringen in de stad hun vruchten lijken af te werpen. “Maar de concurrentie op internet is blijvend en we hebben te maken met vergrijzing en krimp. We zullen dus alle zeilen bij moeten zetten om de stijgende lijn vast te houden. In de Grote Breedstraat staat bijvoorbeeld nog een aantal winkelpanden leeg. In zo’n winkelstraat is dit natuurlijk niet fraai. We hopen dan ook dat we hier in het komende jaar nieuwe invullingen voor kunnen vinden”,  aldus wethouder Boorsma, voorzitter van het binnenstadsmanagement Dokkum.

‘We moeten over de toekomst van de binnenstad blijven nadenken. Wat is het kernwinkelgebied? Hoe zorgen we ervoor dat we een compact en levendig centrum behouden? En hoe kunnen we de historische elementen van de stad nog beter benutten? Allemaal vragen die in het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad aan bod komen’, aldus Albert van der Ploeg, wethouder ruimtelijke ordening.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button