HoofdnieuwsRegionaal

Levens redden door samenwerking Fryslân Hartveilig en gemeente Achtkarspelen

BUITENPOST – De gemeente Achtkarspelen en Fryslân Hartveilig willen, samen met inwoners en bedrijfsleven, aan de slag om van de gemeente een hartveilige omgeving te maken. Op maandag 19 juni ondertekenden wethouder Sjon Stellinga en Erwin Duursma van Fryslân Hartveilig een manifest waarmee aan de samenwerking een officiële start is gegeven.

Wekelijks worden mensen slachtoffer van een hartstilstand. De overlevingskans in Friesland is klein, omdat veel Friezen nog niet kunnen reanimeren. “Door samen te werken met burgerhulpverleners verhogen we de overlevingskans in geval van een hartstilstand. Samen met onze inwoners en lokale organisaties kunnen we ervoor zorgen dat er meer mensenlevens worden gered. Daarom zijn wij supporter van Fryslân Hartveilig”, aldus Sjon Stellinga wethouder van Achtkarspelen.

Reanimatienetwerk

Fryslân Hartveilig zet een reanimatienetwerk op dat zorgt voor een snelle start van reanimatie bij een hartstilstand om meer levens te redden. Gemeente Achtkarspelen heeft zijn AED’s aangemeld bij het oproepsysteem van de meldkamer Noord-Nederland. Wanneer er een 112 melding binnenkomt waar sprake is van een (mogelijke) reanimatie gaat er tegelijk een melding naar de burgerhulpverlener. De dichtstbijzijnde hulpverlener kan dan gaan starten met de reanimatie in afwachting van de hulpdiensten. Ook zal de gemeente haar werknemers vragen of ook zij burgerhulpverlener willen worden.

Samenwerking

“Uiteraard zijn wij zeer blij met de samenwerking met de Gemeente Achtkarspelen”, zegt Erwin Duursma, voorzitter van Fryslân Hartveilig. “Zo creëren we een dekkend netwerk over Friesland en is hulp in een noodsituatie snel ter plaatse en verhogen we de overlevingskans! Samen met het bedrijfsleven, gemeenten, verenigingen, zorg-organisaties en Friese Burgers kunnen we het verschil maken. Daarom zijn we ook blij dat Gemeente Achtkarspelen als één van de eerste gemeenten in Friesland actief met ons gaat samenwerken om meer mensenlevens te redden”.

Burgerinitiatief

Er zijn al veel goede initiatieven en mensen in Achtkarspelen die een actieve bijdrage leveren aan het burgerhulpverlenersnetwerk. Goed voorbeeld daarvan is het initiatief van Rinus Buising, Fryslân Hartveilig ambassadeur van het eerste uur en tevens raadslid, om een AED-buitenkast aan te vragen in het kader van de Hartstichting/Vriendenloterij actie dit voorjaar. Rinus Buising: “na analyse van onze gemeente bleek dat in mijn dorp Twijzel te weinig beschikbare AED’s beschikbaar zijn, ik was al in het bezit van een AED, maar ik wou deze graag 24/7 beschikbaar maken voor mijn omgeving en actieve burgerhulpverleners. Ik weet uit eigen ervaring hoe cruciaal dat kan zijn. Ik kijk ernaar uit om samen met onze inwoners en organisaties/verenigingen onze gehele gemeente hartveilig te maken”.

Wilt u als inwoner meer weten over Fryslân Hartveilig kijk dan op www.fryslanhartveilig.frl

Foto gemaakt door: Nelia Vos

Foto onderschrift: Door het ondertekenen van een manifest is de samenwerking tussen de Gemeente Achtkarspelen en Stichting Fryslân Hartveilig nu officieel van start! v.l.n.r.: Lys Visser (Dorpsbelang Kootstertille), Erwin Duursma (voorzitter Fryslân Hartveilig), Andrea Postma (Federatie Plaatselijke Belangen Achtkarspelen), Sjon Stellinga (wethouder Gemeente Achtkarspelen) en Rinus Buising (Gemeentelijk Ambassadeur Fryslân Hartveilig). Gefotografeerd bij de AED buitenkast die door het initiatief van Rinus Buising is gerealiseerd.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button