HoofdnieuwsRegionaal

Lichte huishoudelijke hulp in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel wordt maatwerk

BUITENPOST/BURGUM – De lichte huishoudelijke hulp in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel moet vanaf volgend jaar weer maatwerk worden. Dat stellen de colleges voor aan de gemeenteraden. De gemeenteraden van Achtkarspelen Tytsjerksteradiel behandelen het voorstel op 13 oktober.

Maatwerk

Door van huishoudelijke hulp 0 t/m 3 uur een maatwerkvoorziening te maken, kan de hulp beter afgestemd worden op de persoonlijke behoefte en situatie. Tegelijk anticipeert de gemeente op de recente uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) die strengere eisen stelt aan een algemene voorziening.

Sinds 1 januari 2015 is huishoudelijke hulp van 3 uur of minder in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel een algemene voorziening. Dat betekent dat mensen deze huishoudelijke hulp zelf moeten regelen en betalen. Aanleiding voor deze wijziging was een bezuiniging van het Rijk van 40% op het landelijke budget voor Hulp bij het Huishouden.

Continuïteit van zorg

Inwoners die voorheen wel hulp kregen, maar die vanaf 1 januari 2015 onder de algemene voorziening kwamen te vallen, kunnen nog tot eind 2016 gebruik maken van de regeling Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Daarmee krijgen zij huishoudelijke hulp tot 3 uur tegen een lager tarief. In 2017 komt de HHT-regeling te vervallen.

Inwoners die nu gebruik maken van de HHT-regeling, krijgen de mogelijkheid om ook in 2017 huishoudelijke hulp te behouden. Zij ontvangen hierover een brief. In de loop van 2017 komt een medewerker van het dorpenteam langs voor een maatwerkgesprek. Samen bekijken ze de persoonlijke situatie en stemmen daar de huishoudelijke hulp op af.

Eigen aanbieder kiezen

Mensen met een midden en hoger inkomen kunnen na 1 januari 2017 zelf afspraken maken met een aanbieder van huishoudelijke hulp. Dat kan voordeliger zijn dan kiezen voor een zorgaanbieder die door de gemeente is gecontracteerd.

De regeling voor mensen die hulp bij huishouden ontvangen van meer dan 3 uren verandert vooralsnog niet.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button