HoofdnieuwsRegionaal

Lodewijk Asscher op bezoek bij scholen in Noardeast-Fryslân

KOLLUMERZWAAG – Lodewijk Asscher heeft vrijdag 9 november samen met de PvdA kandidaten in Noardeast-Fryslân een werkbezoek gebracht bij twee basisscholen in Kollumerzwaag en Hallum. Hij ging daar in gesprek met zijn partijgenoten en leerkrachten over het onderwijs op het platteland.

Lodewijk Asscher had de volgende boodschap voor Noardeast-Fryslân: “Een fijne buurt. De plek waar je kinderen op straat spelen. Waar je met de buren een BBQ organiseert. De plek waar je alles hebt wat je nodig hebt. Een school, een sportclub, een dokter, een winkel. Is er iets belangrijkers? Eigenlijk niet. Toch zien we dat buurten in krimpregio’s verschralen. Steeds meer mensen durven in ‘hun’ dorp waar ze zijn opgegroeid geen huis meer te kopen omdat de plaatselijke school, bibliotheek of winkel dreigt te verdwijnen. Het wordt zo minder fijn om in je eigen buurt te blijven wonen.

We willen met nieuwe coöperaties en vrijwilligers het project ‘buurtleven’ opzetten. Een project waarmee we willen zorgen dat onderwijs, sport en zorg in de vertrouwde buurt aanwezig blijven. Daarnaast willen we kleine scholen, bibliotheken en andere belangrijke voorzieningen een eerlijke kans geven met een vitaliteitsfonds. Zeker zijn van fijne buurt met alles er op en eraan. Daar moet je op kunnen rekenen.”

Van de onderwijzers kreeg hij ook een duidelijke boodschap mee terug naar den Haag. De werkdruk in het onderwijs is nog steeds veel te hoog. Ook in een rustige regio als Noardeast-Fryslân ervaren de onderwijzers steeds meer druk om alles goed te organiseren voor hun leerlingen. Veel onderwijzers zijn bevlogen medewerkers en doen het niet in de eerste plaats voor het geld, maar langzamerhand wordt het wel tijd voor een fatsoenlijk salaris.

In Hallum werd Asscher gewezen op de problematiek dat er twee relatief kleine scholen in het dorp zijn. Een christelijke en een openbare. Samenwerking zou een goede oplossing kunnen zijn, maar is lastig.

Ook kregen de leerlingen de kans om vragen aan Asscher te stellen. Hier bleek heel duidelijk dat hij zelf kinderen in die leeftijd heeft. Op een zeer open manier ging hij in op alle nieuwsgierige vragen. En was vooral zeer geïnteresseerd in wat de kinderen zelf voor ideeën hadden over hun toekomst.

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button