HoofdnieuwsRegionaal

Maaklab expositie op de PBschool in Kollum

KOLLUM – De Prins Bernhardschool heeft een speciaal maakLab voor de leerlingen: het LaPB. In deze speciale ruimte staan maakonderwijs, wetenschap, techniek en kunst centraal. Met als doel: de creativiteitsontwikkeling bij de leerlingen te stimuleren.  

“Het LaPB is een initiatief van de Leerlingenraad op de PBschool”, zegt Aliza Visser directeur van de basisschool. “De leerlingen uit de Leerlingenraad bespreken in hun groep wat de wensen zijn voor de school en hoe we ons onderwijs nog verder kunnen verbeteren. Een van de wensen was om vaker proefjes te doen en om dingen met de handen te maken. En zo is het LaPB ontstaan. Het is een soort kringlooplaboratorium geworden. Want al het meubilair dat we al hadden, is hergebruikt.” Conciërges van de onderwijsstichting hebben de ruimte omgetoverd tot het LaPB. De organisaties Keunstwurk, KeK en Steam labs geven samen met de school vorm aan het LaPB.   

Met begeleiding van een van de gastdocenten van Keunstwurk hebben alle kinderen van de basisschool uitvindingen bedacht voor iets wat thuis beter kan, van groep 1 tot en met groep 8. Jeroen Deen meimakker van Keunstwurk: “Wat een betrokkenheid, gedrevenheid en het enthousiasme is er bij de kinderen als ze in het LaPB werken. Soms leken de eindresultaten totaal niet op wat ze van plan waren, maar het idee achter de uitvinding bleef overeind. In het proces komen kinderen allerlei obstakels tegen. Want inderdaad lijm plakt niet op klei, onder andere. Een schroef timmer je niet in plank en spijkers blijven niet in karton zitten. Zo leren kinderen gaandeweg oplossingen bedenken, werken ze met verschillende materialen en komen in aanraking met diverse technieken. De verbeeldingskracht van de kinderen is heel sterk. Geweldig om te zien. Op deze school geven de leerkrachten het maakonderwijs, creativiteit, ontdekken en onderzoeken een prachtige plek.”

Zo werd er een parkeergarage uitgevonden met een draaischijf, zodat mama nooit meer achteruit hoeft te rijden van de oprit, een kookrobot en intelligente oplossingen om broertjes en zusjes uit de kamer te houden. Alle uitvindingen zijn tentoongesteld op de PBschool in de LaPBexpositie. 

Het LaPB is een van de voorbeelden van de onderwijsambitie van Arlanta: uitdagend onderwijs waarvan leerlingen nieuwsgierig worden. Onderwijs waarbij kinderen geprikkeld worden om te onderzoeken, te ervaren, te experimenteren en te maken. Het is onderwijs waarbij de betrokkenheid van de kinderen groot is. Zo dragen de onderwijsactiviteiten in het LaPB bij aan de brede vorming van kinderen. Ook andere scholen van de Stichting Arlanta kunnen gebruik maken van het LaPB om bijvoorbeeld te leren programmeren met Lego Spike of aan de slag te gaan met stop motion filmpjes en het green screen.   

Dit kan u ook interesseren

Back to top button