HoofdnieuwsRegionaal

Mobiel stemmen bij verkiezingen Noardeast-Fryslân

KOLLUM – De voorbereidingen voor de raadsverkiezingen in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân zijn in volle gang.De negen politieke partijen waarvan bekend is dat ze gaan meedoen aan de verkiezingen zijn afgelopen dinsdagavond uitgenodigd om onderwerpen aan te dragen voor stellingen in de StemWijzer. De StemWijzer is een digitale stemhulp die inwoners van Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. kan helpen om te bepalen op wie zij op 21 november a.s. willen stemmen.Het is voor het eerst dat de drie gemeenten gebruik gaan maken van de StemWijzer. Daarnaast zetten zij ook voor het eerst mobiele stembureaus in op de verkiezingsdag.

StemWijzer

Een veelgenoemd argument om niet te stemmen tijdens verkiezingen is: ‘Ik weet niet op wie ik moet stemmen.’ Door in de StemWijzer dertig stellingen te beantwoorden met Eens, Oneens of Geen van Beide, ontdekken inwoners welke politieke partij(en) in Noardeast-Fryslân het beste aansluit(en) bij hun standpunten. De StemWijzer komt naar verwachting op 19 oktober online.

Mobiele stembureaus

Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. zetten twee kleine vrachtwagens in als mobiel stembureau. Op de verkiezingsdag rijden deze mobiele stembureaus naar verschillende locaties, waar ze steeds een aantal uren staan. De locaties zijn: Wânswert (Ferwerderadiel), De Triemen en Warfstermolen (Kollumerland), Hantumhuizen en het busstation in Dokkum (Dongeradeel) en mogelijk een onderwijsinstelling in Dokkum.

Speciale gemeenteraadsverkiezingen

Op 21 november a.s. gaan inwoners van Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. naar de stembus. Het zijn bijzondere verkiezingen, want op 1 januari 2019 gaan de drie gemeenten over in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. De DFK-gemeenten hebben als enige in Fryslân verkiezingen in november. Zij kunnen daardoor niet meeliften op de gebruikelijke landelijke aandacht. Eerdere herindelingsgemeenten zagen hierdoor hun opkomstpercentage dalen. Het is voor zowel de politieke partijen als de drie gemeenten een uitdaging om zonder de landelijke aandacht zoveel mogelijk potentiële kiezers te bereiken.

Foto Nanne Nicolai

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button