HoofdnieuwsSport

Na twaalf jaar doet Pynacker het weer voor Kollum

KOLLUM – Voor de eerste wedstrijd in de nacompetitie was het Good Old Joop Pynacker die zijn ploeg met een alla Messi genomen vrije trap zijn ploeg naar de tweede ronde loodste. Twaalf jaar geleden was Pynacker al de gevierde man bij Kollum door met zijn 2 treffers toen promotie naar de 3e klasse te bewerkstelligen. Met zijn treffer vandaag zette hij de 2-1 op het scorebord en besliste daarmee het treffen met Workum.

Vanaf de aftrap van scheidsrechter Berends namen de gasten uit Workum het heft in handen en zette Kollum onder druk, zonder echt gevaarlijk te worden voor Andries Dijkstra. Met de van blessure terug gekeerde Ruben Merkus had Kollum samen met A junior Mac Wijma de zaakjes redelijk goed onder controle. De eerste kleine mogelijkheid voor Kollum was voor Joop Pynacker die echter te  hard werd aangespeeld en een probleem was voor Jelmer Dijkstra op de goal van Workum. Aan de andere kant werd Yannick Hoekstra uitgespeeld, maar werd het schot van Jordy Heeres geblokt waardoor Dijkstra de al naast zag gaan. Op de rechter vleugel had Benjamin Zondervan zijn mindere fase van de laatste weken achter zich gelaten en op het moment dat het nodig was vandaag weer zijn snelheid te laten zien dat hij van waarde is voor Kollum. Met een rush vanaf  het midden leek hij na een kleine tien minuten spelen vrije doorgang te krijgen, maar door een overtreding werd hij gestuit. De toegekende vrije trap schoot Ruben Merkus ruim over de goal. Het talrijke opgekomen publiek werd niet verwend van een hoogstaande wedstrijd, de gasten hadden in het eerste deel een licht overwicht, zonder noemenswaardige mogelijkheden. De beste kans was net binnen het eerste waar Remco Kuipers de bal op de deklat liet belanden. Na de drinkpauze, die was ingelast halverwege de eerste helft had Ron de Boer misschien wel even nodig om zijn team de juiste richting in te laten spelen. Vanaf de pauze nam Kollum langzaam aan het heft in handen en kreeg nog voor rust enkele goede mogelijkheden om de score te openen. In eerste instantie kon Joop Pynacker vrij voorzetten vanaf de vleugel, waar Zondervan net een teenlengte te kort kwam om de bal te toucheren. Nadat Pynacker een leep balletje net door de goalie van Workum onder de lat zag wegtikken, was het de hard werkende Marinus Hoekstra die een kopbal via de kruising zag worden gekeerd. De beste kans om de score voor Kollum te openen was voor Joop Pynacker die uitstekend werd vrijgespeeld en nadat hij de bal had gecontroleerd met overtuiging naar de tweede paal schoot. Jelmer Dijkstra was echter op dat ogenblik een sta in de weg en keerde de goede inzet prima. In de slotfase leek de thuisploeg door te willen drukken, maar moest zeker opletten dat de counters van Workum niet gevaarlijk werden. Met de gelijke stand stuurde Berends beide ploegen na een kleine 46 minuten naar de box voor de thee.

 

De openingsfase van het tweede bedrijf liet een sterk Kollum zien en dit werd beloond met de verdiende openingstreffer. Het was Benjamin Zondervan, (die al enkele mogelijkheden had de score te open) de bal vanaf het middenveld van Johan Schat prima controleerde en van zijn man wegdraaide en met precisie de bal met zijn linkervoet achter Dijkstra in de goal schoot. Daar waar Kollum voor rust al enkele kansjes onbenut had gelaten was de voorsprong verdiend te noemen. Een onderschepping van Thieme Brandsma mocht dezelfde speler niet snel daarna vrij uithalen, maar zag zijn schot in de vangnetten belanden. De gasten waren langzaamaan genoodzaakt om achter meer ruimte weg te geven, om te trachten de gelijkmaker te forceren. Mark Bandstra zag zijn schot over de Kollumer goalie verdwijnen. Aan de andere kant kreeg Kollum ruimte en kon Pynacker de wedstrijd op aangeven van Zondervan beslissen, echter redde Dijkstra bekwaam op de inzet. Zonder echter gevaarlijk te worden drukte Workum Kollum terug, de verdediging had onder leiding van Merkus en Wijma weinig te duchten. Toch kwam  Workum uit het niets op gelijke hoogte nog net voor het laatste kwart van de wedstrijd. Met een geplaatste schuiver verschalkte Niels Bandstra Andries Wijma en liet de Workum aanhang juichen. De wedstrijd moest deze middag worden beslist, hetzij in de reguliere tijd of eventueel in een verlenging, met uiteindelijk strafschoppen als ook dat geen winnaar zou opleveren. Onder aanmoediging van de K site, die voorafgaande aan de wedstrijd beide ploegen met bengaals vuurwerk had begroet zette Kollum aan voor een slotoffensief. Nadat opnieuw een overtreding op Zondervan werd bestraft mocht Pynacker in de 80ste minuut aanleggen voor een vrije trap. Met de muur van Workum had de spits geen moeite om de bal met precisie over de muur en met de juiste snelheid achter de goalie te schieten. Met zijn treffer zette hij dezelfde uitslag als 12 jaar geleden neer, waar Kollum toen promotie afdwong met treffers van Pynacker. De gasten probeerde het nog wel in de slotfase om terug te komen, maar de ploeg was geknakt en Kollum speelde de wedstrijd rustig uit. In de slotfase mocht Alex van der Veen noodgedwongen nog zijn opwachting maken en liet zien dat hij zeker nog wek een balletje kan spelen. Met een bekeken bal zette hij in de laatste minuut Thieme Brandsma vrij voor de goal en met een stift over Dijkstra zette hij zijn prima spel om in de beslissende 3-1. Na afloop was Ronde de Boer prima te spreken over de inzet van zijn ploeg, die een mindere fase van zich had afgespeeld.

 

In de tweede ronde van de nacompetitie staat voor Kollum volgende week zaterdag wederom een thuiswedstrijd op het programma. SC Leovardia was in hun wedstijd tegen Tonego met dezelfde cijfers als Kollum winnaar geworden en zullen samen met Kollum gaan uitmaken wie zich zal gaan plaatsen voor de finale om promotie naar de tweede klasse. De aanvang van de wedstrijd op Baensein is 14.30 uur.

Verslag: André van der Meulen en foto’s: Bert Wijma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button