HoofdnieuwsRegionaal

Nieuwbouw cbs Kon. Juliana en obs Prof. Casimir

KOLLUM – De bestuurders van cbs Koningin Juliana en obs Prof. Casimir, beide in Kollum, hebben vrijdag 29 januari 2016 met de gemeente Kollumerland c.a. een intentieovereenkomst afgesloten. Hierin staat dat de beide scholen samen één nieuw schoolgebouw krijgen in het centrum van Kollum.

Samen meer

Cbs Koningin Juliana behoort tot het VCBO Kollumerland c.a. en obs Prof. Casimir valt onder Stichting Roobol. Beide scholen behouden hun eigen identiteit. Door samen één gebouw te bouwen ontstaan er mogelijkheden om efficiënter gebruik te maken van ruimten.

In de visie van de scholen is het gebouw gereed voor het ontwikkelen van een doorgaande leerlijn van 2 tot 12 jaar.

Krimp

Het investeren in een modern en flexibel schoolgebouw is het antwoord van de gemeente op de verwachte krimp en vergrijzing van de bevolking. In ieder geval zal dit gebouw de komende decennia geschikt zijn en blijven voor het primair onderwijs in Kollum. Verschillen in voorkeuren voor bijzonder of openbaar onderwijs kunnen in één gebouw opgelost worden. Bovendien wordt het gebouw zo opgezet dat er eenvoudig nieuwe faciliteiten bij kunnen worden geplaatst als dat nodig is. Zoals voor de opvang van kinderen. Op dit moment is dat echter nog niet nodig omdat die voorzieningen voldoende aanwezig zijn in Kollum.

Overeenkomst

In de overeenkomst staat wat de scholen en de gemeente gaan doen om nieuwbouw mogelijk te maken. Zo gaat de gemeente een nieuwe bouwlocatie aanwijzen langs de Tsjerk Hiddesstraat. Hier moet het bestemmingsplan op worden aangepast. Dit gebeurt in overleg met betrokken partijen en de omwonenden. De scholen richten samen een stichting op die het gebouw gaat realiseren en beheren. Aan de gemeenteraad is gevraagd hiervoor een krediet beschikbaar te stellen. Daarover neemt de raad op 4 februari aanstaande een besluit.

Planning

De planning voorziet erin dat de bouw in 2017 van start gaat. De komende maanden gaat eerst de gemeente aan de slag met omgevingsonderzoek en een nieuw bestemmingsplan. Wanneer daar duidelijkheid over is, kunnen de scholen beginnen met de aanbesteding van de nieuwbouw.

Foto’s Jelke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button