Regionaal

Nieuwe coalitie Achtkarspelen presenteert deze week wethouders

BUITENPOST – De coalitiepartijen CDA, CU en PvdA presenteren in de loop van deze week de kandidaat-wethouders in Achtkarspelen. Formateur Joop Atsma verwacht dat donderdag een vergadering van de gemeenteraad wordt gehouden waarin het coalitieakkoord wordt voorgelegd. Dan kunnen ook de wethouders benoemd worden.

In juli zegde een meerderheid van de gemeenteraad het vertrouwen in de coalitie van FNP, GBA en PvdA op. Vervolgens kreeg Atsma de vraag de mogelijkheden van een nieuw college te onderzoeken. “CDA, CU en PvdA gaven aan met elkaar in gesprek te willen”, aldus Atsma. Deze partijen hebben samen elf van de 21 raadszetels. “Dat is een minimale meerderheid, maar alle elf raadsleden hebben uitgesproken er vertrouwen in te hebben.”

Afgelopen week werden de fracties het eens over de portefeuilleverdeling. Het CDA krijgt onder meer de portefeuilles Financiën, Mienskip en Economische Zaken. De CU wordt onder meer verantwoordelijk voor Woningbouw, Ruimtelijk Beleid en Duurzame Ontwikkeling. De PvdA krijgt in het dagelijks bestuur van de gemeente onder meer de portefeuilles Onderwijs, Zorg en het programma Werk en Inkomen. De namen van de wethouderskandidaten worden later bekendgemaakt.

Het afgelopen weekend hebben de coalitiepartijen gesproken over de uitwerking van het eerder bereikte akkoord. Vastgelegd is dat de historische kruidentuin De Kruidhof te Buitenpost uiterlijk op 1 januari 2019 verzelfstandigd moet zijn. De voorbereiding om te komen tot privatisering moet in 2018 worden afgerond. Het nieuwe college garandeert voor de toekomstige exploitant van De Kruidhof een jaarlijkse bijdrage. “Voorwaarde is dat de culturele en wetenschappelijke collectie van De Kruidhof moeten blijven bestaan”, aldus de fracties.

Verder vinden de coalitiepartijen dat zwembad De Kûpe in Buitenpost en openluchtzwembad Wettervlecke in Surhuisterveen zelfstandig moeten blijven voortbestaan. Beide baden kunnen in de toekomst rekenen op een structurele bijdrage, vinden de coalitiepartijen.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button