Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Nij Smellinghe biedt als enige Friese ziekenhuis thuismonitoring voor zwangeren

DRACHTEN – Al sinds 2,5 jaar is het binnen de afdeling Verloskunde van ziekenhuis Nij Smellinghe voor zwangeren mogelijk via thuismonitoring de conditie van het ongeboren kind in de gaten te houden. In de thuissituatie kunnen zwangeren zelf dagelijks een CTG (hartfilmpje) maken. Op afstand, in het ziekenhuis, wordt dit filmpje beoordeeld door de gynaecoloog. Deze manier, in combinatie met een aantal thuisbezoeken van een gespecialiseerd verpleegkundige van Nij Smellinghe én een wekelijkse afspraak met de gynaecoloog, zorgt ervoor dat zwangeren, die anders opgenomen zouden worden, thuis kunnen blijven.

Anneke Siersema, coördinator/obstetrieverpleegkundige: “Thuismonitoring wordt geboden aan zwangere vrouwen die daarvoor een indicatie hebben, bijvoorbeeld omdat het kindje te klein geschat wordt voor de duur van de zwangerschap. We krijgen ontzettend veel positieve reacties terug van zwangeren die gebruikmaken van thuismonitoring. Vooral over het feit dat opname in een ziekenhuis vaak niet een fijn vooruitzicht is, dat deze vorm van monitoring in de eigen vertrouwde omgeving plaats kan vinden en dat het moment van monitoring gemakkelijker in te plannen is, zijn zwangeren goed te spreken.”

Landelijke informatiebijeenkomst thuismonitoring
Ciska Linders, klinisch afdelingshoofd Kraam/Verloskunde: “Omdat we het erg belangrijk vinden om het onderwerp thuismonitoring op de agenda te hebben, waren we blij dat we dit jaar gastheer mochten zijn voor de jaarlijkse informatiebijeenkomst ‘Thuismonitoring voor zwangeren’. Op donderdag 29 oktober vond deze bijeenkomst plaats in ziekenhuis Nij Smellinghe. Ruim 50 collega-zorgverleners uit heel Nederland waren aanwezig om op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen op het gebied van thuismonitoring en ICT binnen de Verloskunde. Ook was er veel gelegenheid voor het delen van ervaringen. Het is ontzettend leuk om met andere collega’s te spreken over de manier van zorg verlenen waar we zo trots op zijn!

Voor de bijeenkomst op 29 oktober was een afwisselend programma samengesteld. We hebben gesproken over de manier waarop wij vanuit Nij Smellinghe thuismonitoring geregeld hebben en wat wij de afgelopen jaren bereikt hebben met betrekking tot de geboortezorg in onze regio. Zo hebben we recent een aantal gezinskamers en couveusesuites gerealiseerd, de mogelijkheid om via een natuurlijke keizersnede te bevallen geïmplementeerd en een succesvolle kraammarkt georganiseerd.”

Moeder-kind zorg in ziekenhuis Nij Smellinghe
Thuismonitoring is een onderdeel van de geïntegreerde moeder-kind zorg van ziekenhuis Nij Smellinghe en past als middel bij de visie om de zorg zo lang mogelijk, in samenspraak met de patiënt, binnen de eigen omgeving aan te bieden. Nij Smellinghe heeft een hoge ambitie om de moeder-kind zorg verder te ontwikkelen.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button