Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Nij Smellinghe op 1 september gestart met het vernieuwde zorgpad Diabetische voet en Complexe wond

DRACHTEN – Het aantal patiënten met een chronische wond of diabetische voet stijgt als gevolg van vergrijzing en het optreden van meer bijkomende aandoeningen, zoals suikerziekte.

Daarom is Nij Smellinghe op 1 september gestart met het vernieuwde zorgpad Diabetische voet en Complexe wond binnen het Expertisecentrum Wond en Compressie (EWC).

Het Expertisecentrum behandelt patiënten met wonden die niet normaal genezen binnen

drie weken. Dit zijn onder andere geïnfecteerde wonden, decubitus, openbeen, wonden na wondroos, traumatische wonden, wonden na operatie en een diabetische voet.

Nauwe samenwerking

Bij chronische en complexe wonden is goede diagnostiek en multidisciplinaire samenwerking essentieel. In het EWC wordt nauw samengewerkt door medisch specialisten, paramedici en

gespecialiseerde verpleegkundigen. Speciaal opgeleide wondverpleegkundigen worden als casemanager ingezet en verzorgen ook de samenwerking met de huisartsen en thuiszorg.

Stepped Care Model

Nieuw in het zorgpad is een stapsgewijze opbouw van zorg: het Stepped Care Model. Patiënten kunnen na onderzoek met een behandeladvies weer terug naar de eerstelijn, maar ook opschaling in de tweedelijn is mogelijk. Een belangrijk onderdeel van de wondzorg is dat de genezingstijd bekort wordt en dat er aandacht is voor nazorg. Verschillende vormen van compressie zijn in alle fasen van de behandeling en in de nazorg essentieel en worden door het EWC toegepast en/of gemonitord.

Dit nieuwe zorgpad voorziet ook in versterking van de samenwerking tussen de betrokken zorgprofessionals en biedt mogelijkheid voor scholing en training om de deskundigheid en vaardigheid te optimaliseren.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button