Buiten regioRegionaal

Nij Smellinghe start met dagopname voor galblaasoperaties

DRACHTEN – ‘s Ochtends in het ziekenhuis geopereerd worden aan de galblaas en zes uren later lekker thuis een kop koffie drinken. Sinds vorige week is dat mogelijk in ziekenhuis Nij Smellinghe. Het Drachtster ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Noord Nederland met een dagopname voor patiënten met een galblaasoperatie.

Een galblaas wordt verwijderd wanneer een patiënt last heeft van heftige pijnen door galstenen. Als er verder geen complicaties zijn bij een patiënt, dan kan dat vanaf deze maand in ziekenhuis Nij Smellinghe in één dag: ’s ochtends wordt de patiënt geopereerd en ’s middags kan hij alweer naar huis. Ruim 70% van de patiënten komt voor deze dagopname in aanmerking. Deze verkorte opname is mogelijk gemaakt doordat het ziekenhuis alle logistieke processen rondom de patiënt, van eerste consult op de polikliniek tot aan ontslag uit het ziekenhuis, perfect op elkaar heeft kunnen aansluiten.

Voor de patiënt is het heel prettig om thuis in zijn vertrouwde omgeving te kunnen herstellen. Heeft een patiënt meervoudige problematiek, dan zal hij een nachtje moeten blijven. En ook voor patiënten die zelf liever een nacht blijven is dat uiteraard mogelijk. Bij het ontslag krijgt de patiënt duidelijke instructies mee, zodat hij weet wat te doen bij complicaties. Bovendien is het ziekenhuis 24 uur per dag direct bereikbaar.

Een mens kan prima zonder galblaas, want een goed functionerende lever produceert voldoende gal om voedsel te verteren. Er zijn veel Nederlanders die zonder galblaas leven. Het afgelopen jaar werden alleen al in Nij Smellinghe zo’n 350 galblaasoperaties uitgevoerd. Nij Smellinghe heeft de ambitie om hét buikcentrum te worden in Noord Nederland. Het verkorten en verder professionaliseren van het zorgpad galblaas is daar een onderdeel van.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button