HoofdnieuwsRegionaal

NL-Alert: een nieuwe manier van alarmeren

KOLLUM – Iedereen kent hem wel, de alarmsirene die iedere eerste maandag van de maand wordt getest. Als aanvulling op de alarmering door de sirene is op 8 november 2012 ‘NL-Alert’ in Nederland geïntroduceerd. In noodsituaties kunnen mensen in een bedreigd gebied voortaan ook via de mobiele telefoon gewaarschuwd worden. Als de sirene afgaat,is dit voor inwoners een teken dat ze naar binnen moeten gaan en vervolgens via de regionale omroep meer informatie kunnen krijgen over wat er aan de hand is.

Er zijn natuurlijk ook situaties denkbaar waarbij het beter is om níet naar binnen te gaan, maar juist zo snel mogelijk het gebied te verlaten.
Groot voordeel van NL-Alert is dat met een melding niet alleen duidelijk wordt dát er iets aan de hand is, maar dat met een kort tekstbericht ook gemeld kan worden wát er mis is en wat de ontvanger moet doen.
Verschil met de sirenes is ook dat met NL-Alert doven en slechthorenden bereikt kunnen worden. NL-Alert maakt gebruik van cell broadcast.Dit is een techniek die standaard ingebouwd is in veel mobiele telefoons. De eigenaar van de telefoon hoeft deze functie alleen maar aan te zetten. Op het moment dat er een ernstig incident of crisissituatie plaatsvindt, kan de regionale overheid besluiten om een korte tekstboodschap te versturen naar iedereen die zich in het betreffende gebied bevindt. Alleen mensen die zich daadwerkelijk in het gebied bevinden en gewaarschuwd moeten worden, ontvangen dus een bericht. Nederland is één van de eerste landen ter wereld die dit soort waarschuwingen naar mobiele telefoons verstuurt. Zeker in het begin zal nog niet iedereen NL-Alert op zijn of haar telefoon geactiveerd hebben, of weten hoe dit moet. Ook zijn nog niet alle telefoons geschikt om Nl-Alert berichten te ontvangen.

Op de website www.nederlandveilig.nl/nl-alert staat daarom per merk en telefoon aangegeven of het toestel geschikt is. En zo ja, hoe NL-Alert dan aangezet kan worden. Het daadwerkelijke bereik van NL-Alert zal altijd vele malen groter zijn dan het aantal mensen dat de berichten ontvangt, omdat het voor de hand ligt dat ontvangers in noodsituaties de mensen in hun omgeving op de hoogte brengen. Bij de start van NL-Alert ligt het percentage mobiele telefoons dat in staat is NL-Alert berichten te ontvangen op ongeveer 60%. Dit percentage zal de komende tijd alleen nog maar stijgen. Bij een noodsituatie bepaalt de meldkamer van de veiligheidsregio in welk gebied een NL-Alert uitgestuurd wordt. Er kunnen ook verschillende alerts verzonden worden naar verschillende gebieden. Wie zich zeer dicht bij bijvoorbeeld een grote brand bevindt kan het advies krijgen de omgeving te verlaten, terwijl inwoners die zich een paar kilometer van de brand af bevinden aangeraden wordt naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten, in verband met de gezondheidsrisico’s van de rook. Een NL-Alert is altijd op dezelfde manier opgebouwd en begint met ‘NL-Alert’.

Daarna volgt informatie over de locatie, de aard en de ernst van de situatie, de persoonlijke risico’s voor de ontvanger en wat deze kan doen om zichzelf (en anderen) in veiligheid te brengen. Voorbeeldbericht NL-Alert: NL-Alert 10-04-2013 13.05 u: Grote brand duingebied Windstil. Woonwijk wordt door vuur bedreigd. Verlaat duingebied en Duinwijk via toegangswegen of stranden. Opvang in sporthal Arkendonk. Info via regionale omroep. NL-Alert is te vergelijken met sms-berichten, maar werkt toch net even anders. De berichten worden direct vanaf de zendmasten van de mobiele aanbieders verstuurd naar alle telefoons die zich op dat moment in een bepaald gebied bevinden.

Omdat deze manier van verzenden geen last heeft van eventuele drukte op het netwerk, is dit alarmmiddel stabieler en betrouwbaarder dan sms.
Het ontvangen van berichten is gratis en de overheid kan niet zien naar wie de berichten verstuurd zijn.Informatie over het instellen van de mobiele telefoon vindt u op de websitewww.nederlandveilig.nl/ nl-alert.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button