HoofdnieuwsRegionaal

Noardlike Fryske Wâlden pleit voor bovengronds uitrijden

KOLLUM / BURGUM – Het bovengronds uitrijden van drijfmest is minder schadelijk voor het milieu dan eerder was aangenomen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Wageningen UR. De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) toont al jaren met praktijkproeven aan de ammoniakuitstoot te kunnen beperken. “Hopelijk komt er nu een doorbraak. Bovengronds uitrijden is beter voor het bodemleven”, zegt NFW-voorzitter Douwe Hoogland.

Uit de praktijkproeven van de NFW blijkt dat de ammoniakemissie bij bovengronds uitrijden beduidend lager is dan waar beleidsmakers van uitgaan. In verschillende rapporten van de NFW van de afgelopen jaren wordt dit wetenschappelijk onderbouwd. De vereniging hoopt dat met de nieuwe aandacht voor ammoniakmetingen door het onderzoek van de Wageningse universiteit de discussie voor het toestaan van bovengronds uitrijden op de politieke agenda komt. Hoogland: “Wij staan aan de vooravond van een doorbraak. Er moet een scherpe dialoog met de politiek komen. Metingen in de Noordelijke Friese Wouden kunnen wij nu weer naar voren brengen, want het klopt gewoon dat de uitstoot van schadelijke stoffen hier lager ligt.”

Voermaatregelen


Boeren zijn al twintig jaar verplicht mest in de grond te injecteren om zo de ammoniakemissie te beperken. Een groep melkveehouders in Noordoost-Fryslân doet met toestemming van het ministerie van EL&I mee aan een proef met het bovengronds uitrijden van mest. Deze leden van de NFW – een koepelorganisatie van zes agrarische natuurverenigingen – zijn zogenaamde kringloopboeren. Zij voeren de koeien eiwitarm en structuurrijk gras en maken minder gebruik van krachtvoer en kunstmest. “Deze voermaatregelingen resulteren in minder uitstoot van ammoniak en een efficiënter gebruik van stikstof en fosfaat uit de mest”, aldus Hoogland. Volgens de voorzitter past het bij de kringloopfilosofie om de mest niet direct in de grond te brengen, maar juist bij regenachtig weer bovengronds uit te rijden. “Dat is goed voor het bodemleven. Wormen kunnen hun gunstige werk blijven doen en het levert ook minder bacteriëndruk op. Daarom juichen we de discussie toe over de gevolgen van het injecteren van mest.”

 

 

 

Fotobijschrift: Enkele leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden doen al jaren mee aan een proef met bovengronds uitrijden van drijfmest, wat gunstig is voor het bodemleven. 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button