HoofdnieuwsRegionaal

Onderhoudswerkzaamheden groen in Kollum in volle gang

KOLLUM – Momenteel vinden op verscheidene locaties in de gemeente snoei- of kap werkzaamheden plaats. Het meeste kap- en snoeiwerk wordt uitgevoerd in bosplantsoenen. Bosplantsoenen zijn beplantingsvakken met inheemse bomen en struiken zoals wilg, es, els, vlier en Gelderse roos. Het bosplantsoen wordt eens in de circa 8 tot 10 jaar gekapt. Dit kapwerk wordt verricht in het kader van onderhoud. De afgezaagde stronken lopen weer uit en zo ontstaat weer een verjongde beplanting.

Naast het snoeien in het kader van onderhoud is het helaas soms ook noodzakelijk om bomen te kappen. De gemeente Kollumerland c.a. heeft veel last van boomziekten. Met name essentaksterfte zorgt voor een grote uitval in de boombeplantingen. Het beleid is erop gericht om de bomen zolang mogelijk te behouden. Veel essen zijn als wegbeplanting geplant waardoor de verkeersveiligheid in gevaar komt als de bomen een slechte vitaliteit krijgen. De bomen worden dan verwijderd.

Er is inmiddels begonnen met het kappen van vele zieke essen aan het Meartedijkje, ook de bomen naast het Lauwerscollege zijn gekapt. Inmiddels is de gemeente druk bezig aan de Rijdstraat om de 20 eiken te kappen, dit in verband met de slechte vitaliteit, er worden nieuwe bomen herplant.

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button