HoofdnieuwsRegionaal

Ondertekening convenant met Stichting Leergeld, Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds

KOLLUM – De gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. willen er voor zorgen dat ieder kind mee kan doen aan een schoolreisje, een culturele activiteit of een sportactiviteit, ook als ouders dat niet (helemaal) zelf kunnen betalen.

De vier gemeenten werken daarom samen met de Stichting Leergeld, Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Per jaar ontvangen deze drie organisaties samen €127.500 van de vier gemeenten. Gezinnen met een laag inkomen kunnen zich voortaan daar aanmelden voor financiële ondersteuning bij binnen- en buitenschoolse activiteiten. Daarmee komt de Lauwersregeling te vervallen voor kinderen van 4 tot 18 jaar.

 

Samenwerking nodig

Om de samenwerking kracht bij te zetten, is er een convenant opgesteld. Op woensdag 16 september werd het convenant gezamenlijk ondertekend door alle partijen.

Wethouder Roelof Bos van Dantumadiel is erg blij met het convenant: ‘We moeten voorkomen dat kinderen de armoede van hun ouders ‘erven’. Daarom is het belangrijk dat kinderen zich kunnen ontplooien en volop mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. Daar kunnen wij als overheid echter niet alleen voor zorgen: ook de maatschappij moet daarbij helpen, zoals scholen, sportverenigingen en maatschappelijke instanties.’

 

Een paar cijfers over armoede in de regio

  • Bijna 2.400 huishoudens in onze gemeenten hebben een inkomen dat lager is dan 110% van het wettelijk minimumloon.
  • In 600 van die huishoudens zijn kinderen jonger dan 18 jaar aanwezig.
  • Bij 1.350 huishoudens is dat inkomen al meer dan drie jaar zo laag.
  • Ongeveer 1.000 kinderen jonger dan 18 jaar in deze gemeenten groeit op in een gezin met een laag inkomen: dat is meer dan 7% van alle kinderen.

 

Op de voorste rij de 4 wethouders: dhr. J. de Vries (Ferwerderadiel), dhr. P. Maasbommel (Kollumerland), dhr. S. Boorsma (Dongeradeel), dhr. R. Bos (Dantumadiel).

Op de achterste rij: dhr  A.J. de Vries (voorzitter Stichting Jeugdsportfonds), dhr. G.J. de Jong (voorzitter Stichting Leergeld) en dhr. H.G. Buith (voorzitter stichting Jeugdcultuurfonds)

Foto Nanne Nicolai

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button