HoofdnieuwsRegionaal

Onderwijscafé VCBO Kollumerland: de kinderen praten mee!

KOLLUM – Op dinsdag 7 februari organiseerde VCBO Kollumerland een bijzonder Onderwijscafé in De Colle te Kollum. De leerkrachten van de 8 basisscholen gingen in gesprek met hun collega’s, met ouders en met leerlingen. Ook waren wethouders, collega-schoolbesturen, docenten van het voortgezet onderwijs en andere genodigden van de partij. Meer dan 150 mensen probeerden met elkaar antwoorden te vinden op de vraag hoe het onderwijs van de toekomst er uit zou kunnen zien. “Het onderwijs van nu lijkt in wezen nog steeds erg op het onderwijs van 100 jaar geleden”, zei bestuurder Carin Doodeman, “terwijl de wereld om ons heen enorm is veranderd. Het wordt tijd dat het onderwijs mee verandert.”

Bijzonder was dat ook de leerlingen mee mochten denken over de koers van de vereniging. “Dit is waarschijnlijk uniek in Nederland”, volgens Carin Doodeman, “maar het zou eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn. Immers, het onderwijs is voor de kinderen. Wij willen niet over de hoofden van de kinderen heen praten wanneer het om onderwijs gaat, maar samen met de kinderen. Zij weten het best hoe het onderwijs nóg beter kan.” De leerlingen waren het hier helemaal mee eens. “Fijn dat ik mee mocht praten”, zei een van hen, “En er werd naar me geluisterd. Ik hoop wel dat ze er iets mee gaan doen.”

“Dat is zeker de bedoeling.”, aldus Carin Doodeman. De eerste resultaten van het Onderwijscafé worden volgende week al door een groepje medewerkers uitgewerkt in concrete plannen en ideeën om het onderwijs verder te verbeteren. “We gaan deze ideeën zo snel mogelijk vertalen naar een strategisch perspectief, waarin we de nieuwe koers van onze vereniging uitzetten. Niet in een dik pak papier, maar op een beeldende manier. Een klein boekje, een film of een toneelstuk, we gaan nog bedenken hoe het er precies uit gaat zien.”

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button