Sport

Onnodige nederlaag Kollum bij Minnertsga

MINNERTSGA – Op het kunstgras van Minnertsga speelde Kollum een sterke eerste helft, maar vergat zichzelf te belonen. Na de thee liet de thuisploeg zien dat ze weinig kansen nodig hadden deze dag en hielden de drie punten thuis.

Direct vanaf de aftrap van scheidsrechter van Tuinen was het Kollum dat heer en meester was op het kunstgras. Binnen vijf minuten spelen kreeg de ploeg drie mogelijkheden om de score te openen. Op aangeven van Gerard van Zonneveld en de tweede van Ruben Merkus wist Joop Pynacker Jorn Helder niet te passeren. Een vrije schietkans net buiten de zestien was ook voor de gretige Gerard van Zonneveld, die vanaf de aftrap weer in de spits zijn opwachting had gemaakt, keeper Helder niet te passeren. Vanaf de kant waren er op het veldspel van hun ploeg weinig aan te merken, de opnieuw vele supporters waren tevreden over hun ploeg en was het alleen nog wachten op de openingstreffer. Natuurlijk was ook nu de opmerking : Als je zelf de vele mogelijkheden onbenut laat, scoort dan meestal de tegenstander. De verdediging kreeg echter weinig te verduren van de spitsen en Auke Hoekstra hoefde dan ook niet handelend op te treden. Dit was voor de sluitpost van Minnertsga wel anders, telkens was hij het eindstation bij een aanval van Kollum.

Afgekeurde goal

Net voor het half uur werd Benjamin Zondervan de diepte ingestuurd door Arjen Zijlstra, zijn afgemeten voorzet was voor Joop Pynacker een koud kunstje om te scoren. Op advies van de grensrechter keurde van Tuinen de goal echter af, hij had geconstateerd dat Benjamin Zondervan in buitenspelpositie stond. Zowel vriend als vijand was het er over eens dat dit onterecht was. Even was de concentratie bij Kollum weg en kreeg Minnertsga kans om eindelijk eens voor de goal van Hoekstra te verschijnen, echter zonder gevaar. Met opnieuw een geplaatst schot van Gerard van Zonneveld, die altijd met zijn spel richting de goal gaat, was opnieuw Helder die zijn doel schoon hield. In de laatste minuut was een misverstand tussen Wiebe Postma en zijn doelman die de eerste kans van de thuisploeg opleverde. Het bleef echter na 45 minuten spelen 0-0.

Tweede helft

Ook na de thee was de eerste mogelijkheid voor Kollum een schot van Gerard van Zonneveld was opnieuw niet scherp genoeg geplaatst in de hoek. Na een kleine vijf minuten spelen was er dan de eerste waarschuwing voor de Kollumer verdediging, Remco van der Mossel was zijn directe tegenstander slim af en kwam alleen voor Hoekstra, die met een reflex redde bracht. Aan de andere kant was het wederom Joop Pynacker die nu met het hoofd de paal raakte. Als zo vaak gebeurde ook nu in de wedstrijd, daar waar de ploeg van Adze en Henk al lang en breed op voorsprong hadden moet staan viel de treffer aan de andere kant. Uit een goed uitgespeelde counter was het Herre de Vries die droog de bal achter Hoekstra schoot. Vrij snel herpakte Kollum zich en was het eindelijk raak, een droge knal van Gerard van Zonneveld verdween in de goal.

Kansen benutten

Daar waar de Kollumers toch één van hun betere wedstrijd speelde, werd de ploeg door Minnertsga meedogenloos afgestraft in het benutten van kansen. Door de speelwijze ontbreekt het achterin aan rugdekking en als het dan even tegen zit vallen soms gemakkelijk tegentreffers. Halverwege het tweede bedrijf kon een vrije trap aan de zijkant door de kleinste man van Minnertsga worden ingekopt. Het goede spel verdween nu bij Kollum en met lange ballen werd getracht opnieuw terug te komen, maar werd de wedstrijd in de slotfase door Minnertsga op slot gegooid door zeer effectief om te springen met hun mogelijkheden. Met twee treffers bepaalde Jildert de Vries de eindstand op 4-1.