HoofdnieuwsRegionaal

Opening oplaadpunt elektrisch varen in Kollum

KOLLUM Maandagmorgen om half twaalf hebben de wethouders Jelle Boerema en Hilbrand Visser het elektrisch oplaadpunt voor boten bij de Rijdstraat in Kollum geopend. Het project ‘Revitalisering Rijdstraat’ is hiermee afgerond. De aangebrachte voorzieningen zijn zeer gewenst in de gehele toekomstige ontwikkeling van Kollum als watersportdorp.

Bij de openingshandeling waren twee elektrische boten van ‘LBB motoren’ en ‘Svenskip Fryslân’, beide uit Kollum, betrokken. Deze twee bedrijven, en het op de Rijdstraat aanwezige bedrijf ‘Waddeninzicht’, hebben een ruim aanbod in het elektrisch varen.

Het oplaadpunt is aangebracht in het kader van duurzaam varen, een initiatief van de provincie Fryslân. De provincie streeft naar CO2-vrij rijden en varen in Fryslân in 2020. Dit initiatief wordt gestimuleerd door de mogelijkheid van een subsidie voor een oplaadpunt. Vorig jaar is er ook een oplaadpunt gerealiseerd in jachthaven Lunegat te Dokkumer Nieuwe Zijlen. Kollum was nog een ontbrekende schakel in de routes van Noordoost Fryslân, waar elektrisch varen mogelijk wordt gemaakt.

De afgelopen maanden is het project ‘Revitalisering Rijdstraat’ afgerond. De herinrichting van het gebied is uitgevoerd door de firma Pijnacker uit Kollum, samen met leerlingen van de Friese Poort uit Drachten. Het aanbrengen van het oplaadpunt is uitgevoerd door Faber installatietechniek, ook gevestigd in Kollum, waardoor het een compleet plaatselijke aangelegenheid is geweest. In goed overleg met omwonenden en de jachthavenvereniging is het gebied ingericht als verblijfsgebied voor aanwonenden en passanten. Er zijn diverse voorzieningen aangebracht, waaronder een trailerhelling, kanosteiger en een park. Nabij de trailerhelling/kanosteiger is het elektrisch oplaadpunt aangebracht. Er is een aluminium zuil geplaatst van 1.20m hoog, waaraan twee schepen gelijktijdig kunnen laden. Betaald wordt er door middel van een muntsysteem wat in de paal verwerkt zit. Het dagelijks beheer van de oplaadpaal wordt uitgevoerd door leden van de jachthavenvereniging.

De kosten, ongeveer € 8.800,-, zijn gefinancierd door de provincie Fryslân, de gemeente en jachthavenvereniging De Rijd uit Kollum.

 

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button