HoofdnieuwsRegionaal

Oplaadpunt elektrische auto nu ook in De Westereen en Damwâld

WESTEREEN/ DAMWÂLD – Het is nu ook mogelijk om elektrische auto’s op te laden in Dantumadiel. Stichting EVnetNL heeft twee oplaadpunten voor elektrische auto’s in de gemeente geplaatst. De oplaadpalen staan voor het gemeentehuis aan de Hynsteblom 4 in Damwald en aan de Badhuswei 1 B in De Westereen. Stichting EVnetNL (voorheen stichting E-laad) heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan een landelijk dekkend netwerk van publieke laadpunten voor elektrische auto’s. De stichting plaatste al meer dan 2.800 oplaadpunten door heel Nederland. De stichting was verantwoordelijk voor het creëren van een publieke laadinfrastructuur. Daarom werden alleen oplaadpunten op gemeentegrond geplaatst die hierdoor 24 uur per dag en zeven dagen per week voor iedereen met een elektrische auto toegankelijk zijn.

Om een elektrische auto te kunnen opladen bij een publieke laadpaal, is een laadpasje nodig. Met dat laadpasje is het mogelijk om de auto op te laden bij alle publieke laadpunten in Nederland. Er zijn diverse aanbieders van oplaadpassen voor elektrische auto’s. Een overzicht van deze laadpas aanbieders staat op de website www.evnet.nl. Een overzicht van laadpalen staat op www.oplaadpalen.nl.

Uw elektrische auto opladen aan een publiek laadpunt van EVnetNL duurt gemiddeld 6 tot 8 uur (van helemaal leeg naar helemaal vol geladen, afhankelijk van het type auto). Sommige elektrische auto’s kunnen ook snel laden (in 15 tot 30 minuten).

De gemeente Dantumadiel heeft zelf ook een elektrische auto. Een volledig elektrische auto produceert zelf geen CO2. Toch is zo’n auto niet per definitie klimaatneutraal. Dat hangt helemaal af van de manier waarop de elektrische energie waar die op rijdt wordt opgewekt. Om de CO2 productie van elektrische en ‘gewone’ auto’s realistisch met elkaar te vergelijken moet de hele energieketen erbij worden betrokken. TNO heeft dat gedaan en daarbij ook alvast naar de toekomstige ontwikkelingen gekeken. Volgens dit instituut zal een gemiddelde elektrische auto in 2020 van ongeveer 35% minder CO2 produceren dan een gemiddelde auto met verbrandingsmotor. En zelfs als de elektriciteit volledig in kolencentrales wordt opgewekt zal een elektrische auto nog altijd 22% minder CO2 produceren, aldus TNO.

Foto Nanne Nicolai

 

 

 

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button