Opnieuw doelpuntloos gelijkspel voor Buitenpost

STEENWIJK– Afgelopen zaterdag was Buitenpost afgereisd naar Steenwijk, waar aan de Parallelweg het treffen tegen d’ Olde Veste ’54 op het programma stond. Na een matige wedstrijd vorige week thuis tegen SV Bedum (0-0) en de nederlaag van de Steenwijkers in en tegen Balk (3-0), hadden beide teams wat goed te maken bij hun aanhang. Gezien het verleden voor de Buitenposters ook altijd een lastige wedstrijd, waarbij vooral de dikke nederlaag in het seizoen 2013/ 2014 bij sommige supporters tóch nog altijd vers in het geheugen ligt (9-0)…

Nieuwe kansen

Zaterdag dus nieuwe kansen. Een strijd tussen nummer vier van de ranglijst (thuisploeg) en nummer zes. Bij de ploeg van trainer René van der Weij ontbrak Jorrit Terpstra (ziek) en was de dit seizoen zo verrassend sterk acterende Wim de Vries geblesseerd. Daarnaast gaf Van der Weij de voorkeur in de voorhoede aan Joop Pijnacker in plaats van Dorjan Berisha om zo meer snelheid en diepte te creëren tegen het team van trainer Leo Blom. Joran Olijve dus wederom in de basis en op de reservebank, naast Berisha, zaten Jan Oppedijk en Sven Rozendal. Arbiter deze middag was de heer R. Jager uit Westerlee, die werd geassisteerd door Lennart Fledderus (d’ Olde Veste ’54) en Joop de Haan (Buitenpost).

Moeilijke start Blauwkes

Buitenpost kwam, zoals ook trainer Van der Weij later zou aangeven, zeer zwak uit de kleedkamer. Gelukkig gaf de defensie geen echte grote kansen weg. Tegenstander d’ Olde Veste ’54 zocht gelijk de aanval op het Steenwijker kunstgras. Het leverde twee corners op in de eerste vijf minuten, maar Buitenpost was alert en stond goed opgesteld. Vooral de tweede corner van Mark Homme van der Veen leek even gevaarlijk te worden, maar de harde, strakke en laag ingeschoten bal kon tijdig worden weggewerkt. Buitenpost mocht in de zevende minuut een corner nemen, nadat een voorzet van Sip Jaap Bos via de aanvoerder van de gastheer, Erwin van Luik, over de achterlijn was gevlogen. Oók deze corner leverde geen hachelijke situatie op.

Opstomen

Na bijna tien minuten probeerde D’ Olde Veste ’54- speler Clint Kruisweg het van afstand, maar keeper Robert van der Laan kon makkelijk redden. Aan de andere kant werd een voorzet Simon Schreiber onderschept, voordat Olijve gevaarlijk kon worden. Aan de kant van de Steenwijkers viel vooral Van Luik op. Vanuit de achterhoede mocht hij de eerste vijfentwintig minuten dan ook naar hartenlust opstomen en zelfs zo nu en dan het middenveld oversteken. Hij moet zo’n beetje moedeloos van zijn ploeggenoten zijn geweest, want ondanks het veldoverwicht werden er eigenlijk zo goed als geen kansen gecreëerd. Na ruim twintig minuten probeerde hij het een keer van afstand, maar zijn schot miste kracht en de juiste richting.

Buitenpost herpakt zich

Zoals gezegd, na vijfentwintig minuten herpakten de Blauwhemden zich en kwam het beter in de wedstrijd. Men kreeg een tweetal corners die door Schreiber werden genomen, maar echt gevaarlijk werd het nog niet. Olijve probeerde het een keer van afstand, maar keeper Tom Holleboom kon eenvoudig redden. Een voorzet van Bos belandde bij Pijnacker, maar zijn handige overstapje werd door zijn ploeggenoten niet begrepen. Het had een beter lot verdiend. Aan de andere kant deed ook d’ Olde Veste ’54 van zich spreken. Het team kreeg een corner na een afgeslagen schot van Van Luik en uit de verdiende corner kopte Sander Nijstad keihard en gevaarlijk voorlangs. Een prima aanvallende actie van verdediger Martijn Strijker eindigde bij de Buitenposter sluitpost Van der Laan, die prima stond opgesteld. Nadat d’ Olde Veste ’54- verdediger Joy Okenge een blessurebehandeling onderging, vond arbiter Jager het genoeg geweest en stuurde de heren naar de thee. Ruststand derhalve 0-0.

Veldoverwicht voor Buitenposters, d’ Olde Veste ’54 blijft dreigend

Na de thee, die Buitenpost zichtbaar goed had gedaan, ging het tempo verder omhoog en kreeg de wedstrijd een heel ander aanzien. Buitenpost was de betere ploeg, zag ook trainer Van der Weij, en kreeg binnen twee minuten al twee mogelijkheden via Olijve, waarvan de eerste de grootste was. Hij had keeper Holleboom al omspeeld, maar zijn schot miste snelheid en de goede richting, zodat de verdediging alsnog kon redden. Bij de tweede mogelijkheid stond keeper Holleboom op de juiste plaats en kon hij een snel doelpunt voorkomen. Oók bij de derde mogelijkheid was Olijve het eindstation. Hij speelde zich uitstekend vrij, maar zijn schot smoorde in de Steenwijker defensie. Door de toegenomen druk van de Buitenposters kreeg ook d’ Olde Veste ’54 wat ruimte, al stond geklungel in de verdediging aan de basis van de schietkans die aanvaller Van der Veen kreeg. Keeper Van der Laan kon ternauwernood redden. Een poging van Sjouke Oosterling had niet de juiste richting en verdween naast ‘de veste’ van de Buitenposter sluitpost.

Hoog over

In diezelfde – zesenvijftigste – minuut kreeg Buitenposter Halbe Mossel een gele kaart van arbiter Jager, toen hij iets te enthousiast doorgleed op Strijker. Dat Strijker met veel geschreeuw theatraal naar de grond ging, ontging de arbiter echter. Dat Buitenpost zich niet liet beïnvloeden, bleek direct uit de volgende – misschien wel grootste – mogelijkheid die Schreiber kreeg. Olijve werd prima diep gestuurd, wachtte op maatje Schreiber en legde de bal breed. Schreiber moest à la minuut uithalen, maar zijn knal ontbeerde de juiste richting en verdween hoog over. Aan de andere kant werd Wesley Kool weggestuurd, maar verdediger Aaron Boekhout kon redden ten koste van een corner. De corner leverde geen problemen op voor de Blauwhemden. In de tegenaanval leverde Olijve een prima pass af op Pijnacker, maar keeper Holleboom redde uitstekend ten koste van een corner. Even later ging diezelfde Holleboom in de fout, maar Pijnacker kreeg de bal niet goed onder controle, zodat hij nog kon redden.

Wissels veranderen spelbeeld niet

Gastheer d’ Olde Veste ’54 probeerde het via Nijstad, maar zijn poging vloog achter het doel van Van der Laan langs. Beide trainers brachten nu verse krachten binnen de lijnen. Bij Buitenpost mocht Schreiber naar de kant, Jan Oppedijk was zijn vervanger. Bij d’ Olde Veste ’54 gingen Wesley Kool en ook Sander Nijstad naar de kant. Ze werden vervangen door Patrick d Vente en Tom de Lange. Het spelbeeld veranderde in die zin niet, Buitenpost bleef de bovenliggende partij met een bij tijd en wijle dreigend d’ Olde Veste ’54. Verdediger Aaron Boekhout schoot nog een keer voorlangs, voordat de Steenwijkers nogmaals gevaarlijk werden via Kruisweg. Zijn schot verdween echter naast. Met nog een kwartier op de klok mocht Olijve naar de kant en kwam Dorjan Berisha binnen de lijnen, bij de gastheer mocht Okenge gaan douchen en hij werd vervangen door Jordy Blijham.

Laatste wapenfeit

Het hoge tempo van de tweede helft leek bij de Steenwijkers de meeste kracht te hebben gekost. Slecht uitverdedigen leverde nog een mogelijkheid voor Buitenposter Rob Dijkstra op, maar zijn lob miste het juiste venijn. Een minuut later verdween een corner van d’ Olde Veste ’54 van Van der Veen in het zijnet. Even dacht Oosterling de thuisploeg nog de overwinning te schenken, maar hij werd door arbiter Jager resoluut teruggefloten wegens buitenspel. Trainer Van der Weij haalde Dijkstra naar de kant en Sven Rozendal mocht de laatste minuten volmaken. Hij mocht gelijk een vrije trap nemen, toen Berisha naar de grond werd gewerkt door Steenwijker Strijker. Zijn prima poging vloog echter maar net over. Oók het laatste wapenfeit was voor Buitenpost. Een corner van Marco van Leijen, leverde via Bos en de defensie een nieuwe corner op. Van Leijen bezorgde de bal deze keer bij Pijnacker, maar zijn kopbal kon door keeper Holleboom worden gered. De prima leidende arbiter Jager, zorgde hiernaar voor het slotakkoord en floot voor het einde, eindstand 0-0.

Groeien

Opnieuw een gelijkspel deze middag. Geen schande overigens tegen een ploeg als d’ Olde Veste ’54. Trainer Van der Weij ziet zijn team echter groeien. Meer en meer worden zijn bedoelingen duidelijk om van achteruit via een goed verzorgde opbouw tot aanvallen te komen. “Nù wordt het tijd voor ons om onszelf óók tegen prima spelende tegenstanders te belonen”, aldus Van der Weij. De volgende wedstrijd zou daar uitermate geschikt voor zijn, want dan staat de thuiswedstrijd tegen PKC ’83 op het programma. Sportpark De Swadde, Jeltingalaan 80, Buitenpost, aanvang 14.30 uur. Na afloop is er muziek in de kantine met deejay Martin Faber.

Gele kaart: Halbe Mossel (Buitenpost).

Opstelling d’ Olde Veste ‘54: Holleboom, Bijlsma, Van Luik, Strijker, Bakker, Oosterling, Kruisweg, Okenge (75/Blijham), Kool (66/De Vente), Van der Veen, Nijstad (66/De Lange).

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, A. Boekhout, Boersma, Van Leijen, Bos, Mossel, R. Boekhout, Schreiber (66/Oppedijk), Pijnacker, Dijkstra (85/Rozendal), Olijve (75/Berisha).

Foto’s: kiepie.nl