Sport

Opnieuw slechts een punt voor Buitenpost

GRONINGEN – Afgelopen zaterdag stond voor Buitenpost opnieuw een lastige uitwedstrijd op het programma, dit keer in Groningen op sportpark “De Kring” tegen de Peizerweg de Kring Combinatie, PKC ‘83. De Groningers stonden vooraf derde in de rangschikking, de Friezen op de zesde plek. Winst was dus zeer welkom voor de Blauwkes, die zo graag nog wat willen stijgen op de ranglijst. Bij de wedstrijdselectie van Buitenpost ontbraken Joran Olijve en Aaron Boekhout, respectievelijk door een schorsing en een rugblessure. De reservebank werd bevolkt door reservekeeper Ricky Miedema, ‘stofzuiger’ Halbe Mossel, routinier Jan Oppedijk en ‘jonge hond’ Martijn van Roeden. Arbiter was de heer R. Wijma uit Oosterwolde en hij werd geassisteerd door de heren J. Hindriks en H.A.C. Basstra.

Goed begin voor gasten

Beide teams zochten eigenlijk vanaf het eerste fluitsignaal van leidsman Wijma de aanval. Het PKC ’83 van trainer Mark van Meel en zijn assistent Robert Groninger kreeg de eerste mogelijkheid, toen middenvelder Wesley Klunder zomaar voor Buitenpost-keeper Robert van der Laan opdook. Gelukkig voor de Blauwkes schoot hij echter hoog over. Even leek Buitenpost te zijn geschrokken, maar al snel werd de aanval weer gezocht. Het resulteerde in de tiende minuut in een prima mogelijkheid toen Rob Dijkstra een mooie voorzet afleverde. Spits Joop Pijnacker had zijn vizier (nog) niet op scherp staan en zijn inzet verdween net naast de goal van PKC ’83-keeper Ben Meedendorp. Twee minuten later was het wél raak voor Buitenpost. Nu kwam de voorzet van Simon Schreiber en zijn maatje Jorrit Terpstra knalde uitstekend binnen, 0-1. Een mooie opsteker voor Buitenpost en voor trainer René van der Weij, die als speler nog een seizoen voor de Groningers acteerde. Na bijna twintig minuten had Buitenpost ook zomaar een 0-2 kunnen nemen, maar uit een voorzet van wederom Schreiber, kopte Pijnacker maar net over.

PKC ’83 gevaarlijk

De Groningers waren echter niet de mindere in de eerste helft. Naar de mogelijkheden zelfs de gevaarlijkste ploeg. Zo kopte spits Ifeayi Gorissen maar net over toen keeper Van der Laan al was geklopt. In de vierentwintigste minuut werd de stand al weer gelijk getrokken. Groninger Jordy van Rijszen gaf de bal prima voor, waarna Huseyin Kurt droog binnen knalde, 1-1. Diezelfde Kurt was vanmiddag samen met Erdem Yeni uitblinker aan de kant van PKC ’83. Voor de rust was Kurt de meest actieve. Na vijfendertig minuten kreeg hij van Buitenpost-keeper Van der Laan een prima mogelijkheid zijn ploeg op voorsprong te zetten. Na een slippertje van Van der Laan, mocht Kurt vrij inschieten, maar Van der Laan herstelde zich uitstekend en kon prima redden. En Kurt kreeg nóg een prima mogelijkheid, maar een harde knal vloog hoog over. Zo waren er voor rust meer kansen voor PKC ’83 dan voor de Blauwkes. Oók de ervaren Erdem Yeni probeerde het met een afstandsschot, maar er restte slechts een corner, omdat Van der Laan uitstekend redde. Brian Inge schoot daarna nog ver naast, voordat de gasten eindelijk weer een mogelijkheid kregen. Een pass van Schreiber belandde bij Terpstra, maar zijn schot miste de nodige venijn. Toen hierna Gorissen overigens knap uit de draai inschoot, maar te hoog richtte, vond arbiter Wijma het tijd voor een kop thee, ruststand 1-1.

Buitenpost geeft na tien minuten extra gas

Na de rust, waarin aan beide zijden niet werd gewisseld, werd er nog wat afwachtend begonnen. In de drieënvijftigste minuut mocht Buitenposter Sip Jaap Bos naar de kant en kwam Halbe Mossel hem vervangen. Een minuut later kopte Gorissen voor PKC ’83 voorlangs uit een corner, waarna Buitenpost de gashendel opentrok. Na een paar uitstekende combinaties kwamen er drie mogelijkheden, waarbij de assistent-scheidsrechter even zo vaak buitenspel constateerde. Eerst werd Pijnacker teruggefloten, toen hij een vrije doorgang had. Met nog een half uur te gaan, leek Schreiber ruim baan te hebben, maar ook hij werd teruggefloten. De derde mogelijkheid leek dan uiteindelijk wél een voorsprong op te leveren, toen Pijnacker een rebound van PKC ’83-keeper Meedendorp kreeg. Deze keer schoot hij wél raak, maar opnieuw was daar de assistent-scheidsrechter die buitenspel had gezien. Deze keer betwijfelde het (Buitenposter-)publiek dit overigens ten zeerste. Het feest ging echter niet door, omdat arbiter Wijma het advies van zijn assistent over nam. Bij PKC ’83 leek bij meerdere spelers de batterij langzaam leeg te raken. Men kwam slechts sporadisch nog tot aanvallen, maar zonder gevaar was dit overigens niet. Zo schoot Gorissen prima in, maar Van der Laan kon redden. Buitenpost schakelde nogmaals, maar had vrouwe Fortuna niet aan haar zijde. Eerst knalde Pijnacker op de paal, de rebound was voor Terpstra en deze testte de lat die hiervoor prima bestand bleek. Uiteindelijk belandde de bal nu voor de voeten van Dorjan Berisha, maar zijn schot vloog naast. Even een spektakelmomentje, maar dus geen treffer voor de Blauwkes. Trainer Van Meel zag heel goed dat er moest worden ingegrepen bij PKC ’83 en wisselde de moegestreden Geadly Salome voor Jeffrey Noordveld. Buitenpost reageerde hierop door een verse spits in te brengen in de persoon van Martijn van Roeden. Hij verving Berisha.

‘Zondagsschot’ Yeni brengt PKC ’83 tegen verhouding in op voorsprong

En daar waar bij PKC ’83 van alles piepte en kraakte, sloeg het weer eens genadeloos toe. Een op het oog onschuldige corner belandde via de rug van een Buitenpost-verdediger voor de voeten van Yeni en hij haalde direct uit. Zijn verwoestende uithaal viel als een kanonskogel binnen, 2-1. Buitenpost-trainer Van der Weij reageerde direct en haalde verdediger Danny Boersma naar de kant ten faveure van routinier Jan Oppedijk. Het viel de Buitenposters absoluut te prijzen dat het na de ‘Yeni-knal’ bleef voetballen en ook met hernieuwde elan op zoek ging naar de gelijkmaker. Dat er hierdoor ook ruimte kwam voor de altijd gevaarlijke counter van PKC ’83, moest voor lief worden genomen. Zo was er met nog ruim tien minuten op het scorebord een actie van spits Gorissen. Gelukkig kon Van der Laan redden toen Gorissen wel heel simpel Ruben Boekhout uitspeelde. De Groningers wisselden nogmaals en probeerden zo ook het tempo te verstoren. Bryan Inge strompelde naar de kant en zijn vervanger heette Angus Macerlaine. Gorissen liep hierna nog tegen een terechte gele kaart op, toen hij Buitenposter Rob Dijkstra onderuit haalde. Opnieuw wisselde PKC ’83 en bracht de zestienjarige Hein van Veen voor de moegestreden Jordy van Rijszen. Het zou slechts uitstel van executie zijn. Buitenpost kreeg alsnog wat het verdiende, toen uit een corner van Marco van Leijen Rob Dijkstra mocht aanleggen. Hij knalde prima binnen en gaf keeper Meedendorp slechts het nakijken, 2-2. Nog drie minuten te gaan, maar het leverde geen mogelijkheden voor Buitenpost meer op. PKC ’83 leek nog – heel geniepig – aan het langste eind te trekken, maar blijkbaar vond Erdem Yeni dit toch teveel van het goede. In kansrijke positie produceerde hij – gelukkig voor Buitenpost – een gigantische mispeer, die simpel kon worden gered door keeper Van der Laan. Hierna vond arbiter Wijma het genoeg geweest en floot voor het laatst deze middag. Eindstand 2-2.

 

Geheel verdiend

“In de eerste helft was PKC ’83 gevaarlijker, de tweede helft waren wij beter. Helaas waren we zo nu en dan wat slordig in de opbouw, zodat de Groningers voor rust konden profiteren. Door een ‘zondagsschot’ komen we achter en zijn we één-tegen-één gaan spelen, met vier spitsen. Gelukkig pakte dat nog goed uit en valt vlak voor tijd de gelijkmaker nog. Een prima instelling van de spelers en daarbij een goede fysieke gesteldheid leverde ons alsnog – en geheel verdiend – een gelijkspel op!”, aldus trainer Van der Weij. Een groot pluspunt voor Van der Weij is daarnaast ook de brede selectie. “De invallers hebben het ook vandaag weer uitstekend gedaan, een pure luxe voor een trainer!”

Komende donderdag wordt er op de thuisbasis, sportpark De Swadde, om 20.00 uur geoefend tegen buurtgenoot Broekster Boys. De week erop, zaterdag 23 april, staat de thuiswedstrijd tegen ASV Dronten op het programma.

 

Opstelling PKC ‘83: Meedendorp, Allaoui, Fatima, Kurt, Klunder, Gorissen, Yeni, Frank, Inge (79/Macerlaine), Van Rijszen (84/Van Veen), Salome (69/Noordveld).

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries, R. Boekhout, Van Leijen, Bos (53/Mossel), Boersma (75/Oppedijk), Terpstra, Schreiber, Berisha (72/Van Roeden), Dijkstra, Pijnacker.

Scoreverloop: 12. Terpstra (0-1), 24. Kurt (1-1), 73. Yeni (2-1), 87. Dijkstra (2-2).

Gele kaart: Ifeayi Gorissen (PKC ‘83).

foto’s  Hans Zwamborn (www.kiepie.nl)

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button