Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Organisatie-aanpassing De Sionsberg en algemeen ondersteunende diensten Pasana gaat definitief door

DRACHTEN/DOKKUM – Na alle stappen zorgvuldig doorlopen te hebben, heeft de Raad van Bestuur afgelopen vrijdag besloten de reorganisatie bij De Sionsberg definitief door te zetten. Dit betekent dat er afscheid genomen moet worden van veel collega’s (120 fulltime FTE). De aanzeggingsgesprekken, waarin de medewerkers te horen krijgen dat ze boventallig zijn, zijn vanochtend (maandag) begonnen. Naar verwachting lopen de gesprekken door tot en met a.s. woensdag 18 september.

Individuele medewerkers horen op hun werk van hun leidinggevende dat ze boventallig worden verklaard. Wie in die periode thuis is, wordt hierover gebeld. Hoewel het een zware beslissing is die gepaard gaat met de nodige emotie, is het  gezien de zorgwekkende financiële situatie bij De Sionsberg – met een oplopend miljoenentekort – volgens de Raad van Bestuur wel het beste besluit. Wil De Sionsberg een toekomst hebben, dan moet het toe naar een andere werkwijze, met even zoveel specialisaties als voorheen, maar wel met minder mensen. Het alternatief was veel drastischer: dan waren de deuren van het ziekenhuis in Dokkum voorgoed dicht gegaan. En waren alle medewerkers zonder Sociaal Plan op straat komen te staan.

Positief advies vanuit OR, maar wel met uitingen van zorg

De beslissing is genomen na het uitbrengen van het advies van de OR, het positieve advies van de cliëntenraad en met instemming van de Raad van Toezicht. De OR heeft kritisch naar de plannen gekeken en veel met haar achterban en andere betrokkenen gesproken. Vandaar dat de OR zijn positieve advies vergezeld heeft laten gaan met een aantal uitingen van zorg. De Raad van Bestuur begrijpt die zorg, die vooral te maken heeft met de werkdruk op de verpleegafdelingen en de zorgvuldigheid waarmee alle medewerkers ook op de andere afdelingen kunnen toegroeien naar hun nieuwe functie. Er zijn inmiddels afspraken met de OR gemaakt om die punten zo goed mogelijk met elkaar te volgen en waar nodig aanvullende afspraken te maken.

Vanuit de Raad van Bestuur: “We begrijpen de zorg, maar hebben de plannen dusdanig realistisch neergezet dat de kwaliteit van zorg geborgd is. Hetzelfde geldt voor de begeleiding van de medewerkers naar de nieuwe omgeving, inclusief opleidingen.”

Met de beslissing van de Raad van Bestuur en het starten van de aanzeggingsgesprekken komt er duidelijkheid na een periode van onzekerheid.

Met het doorvoeren van de plannen zorgt het ziekenhuis er voor dat het voor de inwoners van Dokkum en omstreken 7 dagen per week, 24 uur per dag open blijft. Voorzitter Raad van Bestuur Peter Littooij: “We gaan toe naar een ziekenhuis dat qua aantal vierkante meter kleiner zal zijn, maar dat qua prestaties en bereikbaarheid beter wordt. Daarbij is de samenwerking met de huisartsen en het Drachtster ziekenhuis Nij Smellinghe van groot belang. De huisartsen weten ons inmiddels weer beter te vinden, en de samenwerking met de specialisten van Nij Smellinghe is met de fusie in een versnelling gekomen.

Voor de Raad van Bestuur gold zorgvuldigheid voor snelheid. Zo is het nieuwe profiel van De Sionsberg uitvoerig besproken met de zorgverzekeraar en de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ). Peter Littooij: “We zien de toekomst van De Sionsberg met veel vertrouwen tegemoet, hoewel het besluit om te reorganiseren een zware was.”

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button