HoofdnieuwsRegionaal

Oud Kollumer Gert Cazemier in de ban van de zonverduistering

REXBURG (USA) – De afgelopen twee weken was oud Kollumer Gert Cazemier in Amerika om de zonsverduistering te volgen. De wetenschapsjournalist Govert Schilling heeft samen met SNP een Astronomie- en Eclipsreis georganiseerd. Cazemier is samen met 30 anderen op reis geweest.

Eerst naar Arizona. Daar hebben we twee sterrenwachten bezocht. Ook zijn we naar natuurparken geweest, waar het eigenlijk te heet voor was. In deze tijd van het jaar is het daar boven de 40 graden, wat wel erg warm is.

Ook hebben we in Arizona de Meteor Crater bezocht. Deze krater, van 1.3 km in doorsnede, is 50 duizend jaar geleden ontstaan door een inslag van een rotsblok van 50 meter. Erg indrukwekkend om dit met eigen ogen te zien. Daarna zijn we doorgevlogen naar het noorden van Amerika, want je moet in het smalle pad van de zonsverduistering zijn, om de eclips te kunnen zien. In Wyoming zijn we eerst enkele dagen in het Yellow Stone park geweest. Je hebt wel een aantal dagen nodig om dit park te kunnen bekijken.

Vlak ten zuiden van dit park hebben we in het plaatsje Rexburg de zonsverduistering op 21 augustus gezien. Het hotel was vlak bij de plek waar we gereserveerd hadden, want er werd veel drukte voorspeld.

Gelukkig waren we ruim van te voren op de plek. Het weer was geweldig, geen enkele wolk te bekennen. Dat is wel eens anders: bij de twee vorige zonsverduisteringen waar ik ben geweest was het grotendeels bewolkt (Australië en Indonesië). Maar nu was het weer perfect en heb ik bijgaande foto’s kunnen maken. Dit was mijn achtste eclips.

De volgende zonsverduistering is in Chili (2019) en in 2024 gaat het pad van de eclips weer over Amerika. De dag na de eclips zijn we weer teruggevlogen naar Nederland.

Uitgebreid verslag van de hele reis en op deze link meer foto’s

 

Tekst en foto’s: Gert Cazemier

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button