HoofdnieuwsRegionaal

Over de catwalk op Paarse Vrijdag

KOLLUM – Het is in de regio een vrij onbekend fenomeen. Toch viert de locatie Kollum van het Lauwers College al drie jaar lang op uitbundige wijze Paarse Vrijdag. ,,Een ieder moet zichzelf kunnen zijn.”

En dus is paars deze vrijdag de veertiende december de dominante kleur op de school aan de Johannes Bogermanstraat in Kollum. Een werkgroep van leerlingen en docenten met de fraaie naam Be*You*tiful heeft diverse activiteiten op touw gezet. Het signaal van de manifestatie is helder: iedereen heeft recht op een veilige sfeer in school, wie je ook bent.

Op de Kollumer school wordt zeer bewust nagedacht over de toon die er door de acties wordt gezet. Die moet vooral lichtvoetig zijn, gericht op ‘verbroedering’ in plaats van verdeling, zo luidt de filosofie. ,,Het moeten juist acties en gesprekken waar iedereen zich in kan vinden. Docenten en leerlingen zijn zich steeds meer bewust van hoe belangrijk het is dat iedereen zichzelf kan zijn en uiten.”

Dat standpunt wordt ook door een steeds grotere groep leerlingen en docenten onderschreven, weten Ilse Anna, Sanne en Jacco. ,,Het draagvlak wordt steeds groter.” De drie vierdeklassers van de LC-locatie Kollum zijn vanaf het begin betrokken bij de organisatie van Paarse Vrijdag op hun school. Landelijk werd Paarse Vrijdag in 2010 voor het eerst op middelbare scholen gehouden.

Voor 2016 hadden Ilse Anna, Sanne en Jacco nog nooit van Paarse Vrijdag gehoord. De docenten Sjanie Bremer en Gerrie Buruma kwamen dat jaar met het initiatief om leerlingen dichter bij elkaar te brengen. Daarbij neemt het thema liefde een centrale plaats in. Het Lauwers College Kollum wil personen geen etiket opplakken. Integendeel. ,,Mensen willen niet in hokjes gestopt worden. We kiezen er heel bewust voor om die invalshoek te vermijden.”

In drie jaar tijd heeft Paarse Vrijdag een steeds nadrukkelijker plek gekregen op het Lauwers College in Kollum. Was bijvoorbeeld bij de vorige editie nog alleen de kantine versierd, dit jaar is de hele school in het paars gestoken. Paars staat voor karakter. Dat willen de scholieren en docenten van Be*You*tiful ook uitstralen. En dat is soms best wel moeilijk, realiseren de leerlingen van de werkgroep zich terdege. ,,Het is zeker lastig. Mensen doen zich soms anders voor en gedragen zich anders dan wie ze daadwerkelijk zijn.”

Ook op andere momenten in het jaar doet het Lauwers College in Kollum via acties aan verbinding. Ook deze zijn lichtvoetig van aard, met een beetje humor. Zo is er de Coming Out Day waarbij uiting wordt gegeven aan de favoriete sportclub. Op deze dag dragen leerlingen shirts van ‘hun’ vereniging, hangen er leuzen in de gang en schalt onder meer het ‘Hand in hand kameraden’ door de school. ,,Dat is het sfeertje dat we nastreven”, aldus Bremer en Buruma.

Onder meer met muziek en een loop over de catwalk in de kantine tijdens een van de pauzes lieten leerlingen en docenten vrijdag zien wie ze zijn en waarvoor ze staan. Dat de kinderen die durf tonen, vinden Bremer en Buruma getuigen van karakter. ,,Het is heel dapper.”

Ilse Anna, Sanne en Jacco doen maar wat graag mee aan het organiseren van activiteiten om mensen dichter bij elkaar te brengen. ,,Bovendien”, zo glimlachen ze, ,,als je jezelf bent, ben je ook het mooist.”

 

Foto: Lauwers College

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button