HoofdnieuwsRegionaal

Overeenkomst KIK-dorpen Dantumadiel getekend

DAMWALD – Gedeputeerde Johannes Kramer (Provincie Fryslân) en wethouder Roelof Bos (gemeente Dantumadiel) hebben op 10 april 2015 de overeenkomst voor de Kansen in Kernen (KIK)-dorpen Damwâld en De Falom getekend.

Daarmee zijn de afspraken tussen de gemeente en provincie over de herinrichting van de huidige provinciale weg rond. In de overeenkomst staan afspraken over de samenwerking en de financiering van het project. In overleg met de inwoners en ondernemers in de dorpen krijgt de herinrichting vorm. De daadwerkelijke uitvoering in Damwâld en De Falom start medio volgend jaar.

Het project Kansen in Kernen

Dagelijks rijden er duizenden auto’s door de dorpen Garyp, Burgum, Hurdegaryp, Feanwâlden, De Falom en Damwâld. Met de komst van De Centrale As wordt dit fors minder. Dit biedt kansen om de verkeersveiligheid en leefbaarheid van die kernen te vergroten. Het biedt ook kansen om de huidige weg anders in te richten, socialer, groener en stiller te maken. De weg wordt weer van het dorp. Doel van het project Kansen in Kernen is om samen met de dorpen de wensen en kansen te inventariseren én een nieuwe inrichting van de weg te ontwerpen.

Herinrichting in samenwerking met de dorpen
In 2011 is samen met de inwoners en ondernemers een schetsvisie opgesteld voor de herinrichting van de huidige provinciale weg voor alle zes de KIK-dorpen. Hierbij is rekening gehouden met de wensen uit dorp. Deze schetsvisies zijn de basis voor de uitvoering van KIK. De vertaling van de Schetsvisies naar een ontwerp dat binnenkort kan worden uitgevoerd, wordt nu weer samen met de dorpen opgepakt. KIK gaat in uitvoering wanneer (delen van) De Centrale As in gebruik genomen zijn en het doorgaand verkeer niet meer door het dorp rijdt. De voorbereiding in Garyp is klaar, de uitvoering start binnenkort. Daarna volgen dan Damwâld en De Falom. Vanaf 2016 start de uitvoering in Burgum en vervolgens zijn de dorpen Feanwâlden, Hurdegaryp en aan de beurt.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button