Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Patiëntgerichte zorg in ziekenhuis Nij Smellinghe met nieuwe Vulvapoli

DRACHTEN – Op 27 augustus 2015 is in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten de Vulvapoli geopend. Bij de polikliniek kunnen vrouwen met klachten aan de schaamlippen (de vulva) terecht. Het spreekuur wordt gehouden door twee vrouwelijke artsen: gynaecoloog Christien Buis en dermatoloog Kirsten van Duinen.

Veelvoorkomende klachten van de vulva zijn pijn en huidafwijkingen die jeuk veroorzaken. Vrouwen konden met deze problemen altijd al terecht in Nij Smellinghe, maar voorheen werden zij afwisselend naar de gynaecoloog of naar de dermatoloog verwezen.

Snelle diagnose en behandeling

Bij vulvaproblemen zijn er veel raakvlakken tussen de specialismen Gynaecologie en Dermatologie. Daarom was er onderling al overleg en bij complexe problemen werd er regelmatig naar elkaar doorverwezen. Met de Vulvapoli is de zorg efficiënter ingericht. “Op het spreekuur zien we de patiënt samen. Hierdoor is het vaak mogelijk om al na één controle tot een diagnose te komen en gericht te gaan behandelen. Dat is wel zo prettig, zeker als een vrouw tegen de controle opziet”, aldus gynaecoloog Christien Buis. “Door de samenwerking is de zorg op onze Vulvapoli heel patiëntgericht.”

Veel behandelmogelijkheden

In eerste instantie is de polikliniek één keer in de maand geopend. Als het spreekuur langer loopt en de patiëntenstroom toeneemt, worden de openingstijden uitgebreid. Daarnaast is een samenwerking met de eerstelijn in de toekomst niet uitgesloten. Voor een afspraak op de Vulvapoli is een verwijzing van de huisarts of een specialist uit het ziekenhuis nodig. Dermatoloog Kirsten van Duinen: “Er zijn veel behandelmogelijkheden. Mijn advies is dan ook om niet te lang met uw klachten te blijven rondlopen. Dat is niet nodig.”

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button