Pijnlijke nederlaag VV Kollum tegen sterk SC Stiens

STIENS – Nadat vorige week in Nijland een achterstand van 3-0 werd omgebogen naar een 3-5 overwinning was het zaterdag in Stiens zaak om vanaf het begin van de wedstrijd bij de les te zijn. Stiens zou, zoals verwacht, gaan jagen op de eerste overwinning van het seizoen. Veel was blijkbaar niet geleerd van de wedstrijd in Nijland, daar al na een kwartier spelen VV Kollum wederom tegen een 3-0 achterstand aan keek. De 6-1 ruststand was al ongelofelijk, wat te zeggen van de desastreuze eindstand van 9-1. Gesteld kan worden dat er afgelopen zaterdag sprake was van zoals men wel zegt: de jongens tegen de mannen.

Vanaf het begin trok de equipe van trainer René Dijkstra met het mes tussen de tanden ten strijde. Een prima instelling en dito spel zorgden er voor dat de gasten absoluut geen antwoord hadden en daardoor constant achter de feiten aanliepen. Duidelijk werd dat Stiens deze middag op alle posities meer kwaliteit etaleerde dan de Kollumers, dat er weinig tot niets tegenover zette. Het wachten was dan ook op de openingstreffer van de thuisploeg. Dit duurde niet lang! Al in de 6e minuut was het raak, toen Stefan de Vries, nadat de Kollumers in defensief opzicht lelijk tekort schoten, de 1-0 aantekende. Nog geen twee minuten later was het alweer raak. Geknoei van laatste man Pieter Henstra zorgde ervoor dat Almer Hietkamp de 2-0 kon aantekenen. De gasten moesten nu wel de nodige tandjes bijzetten om het wedstrijdbeeld te veranderen.

Toen na een kwartier spelen de 3-0 werd aangetekend, wederom door Almer Hietkamp nadat Arne Jan de Boer een toegekende vrije trap wel heel erg makkelijk inleverde, was het eigenlijk wel duidelijk. Het was zaak om de schade te beperken! Naarmate de eerste helft vorderde zou blijken dat ook dit niet zou lukken. Men bleef op dezelfde voet doorgaan en nog voordat Kollum ook maar een noemenswaardige mogelijkheid had gecreeërd, lag de 4-0 al binnen. Na 25 minuten spelen haalde Stefan de Vries, na gemakkelijk weggedraaid te zijn bij de tegenstander, fel uit.

Doelman Auke Hoekstra had in eerste instantie nog een antwoord, echter in de rebound was het weer Stefan de Vries die scherper op de situatie anticipeerde en beheerst afrondde. Kollum wist zo rond het half uur spelen de eerste kans te creeëren. Jasper Sietzema gunde op links de bal aan Gerard van Zonneveld, die vanaf de zestienmeterlijn uithaalde. Doelman Evert van Schepen, enigszins verrast, had aan één vuist genoeg om de bal buiten het doel te houden. Vrijwel meteen hierna stond de 5-0 op het scorebord. Na een verre ingooi vanaf de rechterkant werd Pieter Henstra opzichtig in de rug geduwd en had Scheidsrechter Berends moeten affluiten. Daar het fluitsignaal uitbleef, profiteerde Huub Klijnsma door de bal over doelman Auke Hoekstra heen te wippen. Even later was het toch Kollum dat tegen de verwachting in, iets terug deed. Benjamin Zondervan werd de diepte ingestuurd, waarna de uitkomende doelman Van Schepen miszat.

Vervolgens gunde Zondervan de bal aan Pijnacker die met een bekeken boogbal de 5-1 aantekende. De kansen bleven echter komen voor de mannen uit Stiens. Kollum bleef slordig en ongeconcentreerd voetballen, waarbij de ruimtes veel te groot waren in de omschakeling. Het was aan de precizie in de afwerking door de thuisclub te danken dat niet nog meer doelpunten werden gemaakt. Maar toch was de koek nog niet op voordat de theepauze aanbrak. Een minuut voor het einde van de eerste helft was het Stefan de Vries die middels een strafschop, toegekend nadat Randy van Malsen met een sliding van achter in de fout ging, de 6-1 aantekende. Voorafgaand aan deze strafschop was het schrijnend om te zien hoe gemakkelijk een aantal Kollumers werden uitgespeeld.

Tijdens de koffie was het ongeloof groot bij de meegereisde Kollumers en de hoop was dat Kollum zich enigszins zou herpakken in de tweede helft om zo het aantal tegendoelpunten na de pauze te beperken en eventueel de score nog enigszins een ander aanzien te geven.
Met de verse krachten Mulder en Brandsma in de gelederen werd de tweede helft in gang gezet. Gietema en De Boer bleven achter in de kleedkamer. Al snel zou blijken dat de bezoekers ook in die tweede helft niet of nauwelijks echt druk konden zetten op Stiens. De thuisploeg bleef de betere, waar toch ook zichtbaar was dat er minder drive was dan in de eerste helft. Na een uur spelen was er een luide roep om een strafschop aan Kollumer zijde, nadat Joop Pijnacker tegen de grond werd gewerkt in de zestien. Scheidsrechter Berends vond het te weinig om hierin mee te gaan. De in de tweede helft ingevallen Sjoerd Mulder kon na 18 minuten spelen alweer zijn biezen pakken, na een charge van achter. Direct rood was het oordeel van de scheidsrechter.

Een 6-1 achterstand en ook nog met tien man verder was de aanleiding om Wiebe Postma in te brengen voor spits Van Zonneveld om zo de achterhoede te ondersteunen. Men kon echter niet voorkomen dat er in het verdere verloop van de tweede helft nog een drietal tegentreffers moesten worden geincasseerd. Desorganisatie, slordig balverlies en een gemakkelijk gegeven strafschop, waar ook doelman Hoekstra onnodig ingreep, waren de oorzaken dat de eindstand werd bepaald op maar liefst 9-1.

De doelpuntenmakers aan Stienser kant waren achtereenvolgens Peter Jansen Klomp en Jorrit Bergsma (2x). De mannen van trainer Dijkstra jaagden in de slotfase nog wel op de dubbele cijfers, maar gelukkig voor Kollum bleef hen dit bespaard. Desalniettemin een enorme nederlaag voor de VV Kollum tegen een uitstekend opererend SC Stiens. Hopelijk kunnen de mannen van trainer Ron de Boer deze afstraffing snel verwerken en de komende week aan verbetering werken, om zo volgende week zaterdag tegenstander Hardegarijp fris en strijdvaardig tegemoet te treden.