112HoofdnieuwsRegionaal

Politie controleert vogelhouders in Noordoost Fryslan

WESTERGEEST/TRIEMEN – De politie heeft zaterdagochtend- en middag samen met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, Staatbosbeheer, Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO), Provincie Groningen en het Functioneel Parket een volièrecontrole gehouden. Tegen 4 vogelhouders wordt proces-verbaal opgemaakt.

Op 20 locaties in Holwerd, Twijzelerheide, De Westereen, Westergeest, Garyp, Triemen, Damwâld, Walterswâld, Houtigehage en Oldekerk (provincie Groningen) werd door specialisten van bovenstaande organisaties gecontroleerd op de regels in de Flora en Faunawet. Deze controles resulteerden in vier processen-verbaal tegen vogelhouders. Het ging hier om de volgende vermoedelijke overtredingen:

–       onjuist aangebrachte pootringen;

–       hebben van niet geringde dode vogels (havik, waterral, tureluur en ransuil) zonder het hebben van een benodigde verklaring;

–       het klaar hebben staan van een val voor kraaiachtigen;

–       hebben van een opgezette ijsvogel zonder een benodigd plaatje van een preparateur en

–       het hebben van een verboden klapnetje.

Beslag

De verboden vangmiddelen zijn in beslag genomen. Ook een spreeuw en een patrijs werden in beslag genomen, omdat deze vogels onjuist waren geringd. De regels zijn er om de vogelpopulatie te beschermen. Daarom treedt de overheid op tegen overtredingen.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button